Егрек – оттук започва България


източник: bnr.bg

Тук не свършва България, напротив, оттук започва България. Така ни посрещнаха група мъже пред магазина в крайграничното крумовградско село Егрек. Никой от тях не знае кога е създадено селото и от кого, с тъжна усмивка казват, че нещо, ако не е написано, няма как да се помни. А за живота днес в Егрек не са позитивно настроени: „Всичко му е наред на селото, ама къде ми е работата… Преживяване, не е живот тук… Младите няма да се върнат, те хванаха чужбината, какво ще правят тук… При тоя район може ли да сме конкурентоспособни на ония в полето, никога, тука каво земеделие може да се развива…“

Егрек е красиво село с прекрасна природа. Сред забележителностите му е старият римски мост, който е настелен с мраморни плочи, добити в района. Никой не знае от кое време е, разказва Аптула Карафеизов, бивш кмет на селото, сега секретар в кметството и гид на екипа на Радио Кърджали.

Направен е само от камък и хоросан. Мостът лежи на дърво, на цер. Основите са от дърво, което издържа на влага. Камъните са мраморни, обяснява Карафеизов. Местните използват мраморните камъни за строителство. Всички къщи са направени от тях, казва той и показва близката къща, която блести на слънцето. Спомня си, че селото е било голямо – 1350 души са живеели тук, сега повечето от тях са пръснати по Крумовград, Ивайловград, Хасково, Малево, София.

Аптула Карафеизов ни води и при една от петте воденици на Егрек. Тази е централната, която е реставрирана преди няколко години и която е другата атракция на селото. Ние си мелим за частни нужди – за животните фураж, за хората – царевично брашно, разказва мъжът и обяснява технологията на работа на двата воденични камъка, които мелят брашното за най-вкусния качамак, който в селото наричат каша и го ядат с пастърма и чаша мътеница.

Егрек е голямо село, но си имаме проблем, пълно е с ергени, смее се Аптула Карафеизов. Много млади хора има, но и много ергенлък. Сватби няма. Преди нямаше ергени, сега няма женени. Поне 30 са в момента мъжете ергени и те са над 30-годишни.

Че селото е пълно с живот, потвърждава и кметът Милена Тоскова. Около 500 са жителите на Егрек, 420 са избирателите по списък, в училището, което е защитено, учат 10-на ученици, имат си и детска градина с 8 деца. Хората са гостоприемни, слънчеви, трудолюбиви, усмихнати, казва Тоскова за егрекчани. А това, че сме на края на България има и плюсове, и минуси. Природата е чиста, лесно се живее, но няма работа за младите, изнасят се – в града, в чужбина. Хубавото според кметицата е, че повечето работят сезонна работа в Англия и Франция и смятат да се върнат някой ден в родината си – купуват жилища и използват всяка отпуска, за да бъдат сред близките си.

Вашият коментар