Европейската комисия предлага мерки срещу високите цени на тока

Ваучери за ток, разсрочване на сметките или намаляване на данъците – това са част от предложенията, които Европейската комисия направи днес като част от мерките за справяне с високите цени на електроенергията и газа и ограничаване на последствията за най-уязвимите домакинства и предприятия, съобщава БНТ.

Резкият скок в цените на електроенергията и предложенията на Брюксел ще бъдат обсъждани от лидерите на страните от ЕС на срещата на върха в края на следваща седмица в Брюксел.

Прогнозите на Европейската комисия са цените на едро на природния газ да остават високи през зимата и да паднат или да се стабилизират през пролетта. Сега обаче според Брюксел трябва да има бърза и координирана реакция във всички държави. Още повече, че много от най-уязвимите граждани и компании вече пострадаха сериозна от пандемията от COVID-19.

„Всички знаем, че днес цените на енергията са водещите заглавия навсякъде в Европейския съюз. Навсякъде хората се питат дали ще могат да си платят следващата сметка, колко дълго ще продължи това и какво може да се направи. Техните притеснения са разбираеми и оправдани, за някои сметките за електричество за най-високите от десетилетия насам. Виждаме, че цената на газа се увеличава навсякъде в Европа заради голямото търсене в Азия“, каза еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон.

Незабавните мерки, които Еврокомисията предлага, са свързани с въвеждането на ваучери или частично плащане на сметки за най-уязвимите домакинства, с временни отсрочки в плащането на сметки или намаляване на някои данъчни ставки. За компаниите също се предлага въвеждането на държавна помощ и улесняване на достъпа до купуване на електроенергия от възобновяеми източници.

В дългосрочен план се обмисля механизъм, който да задължава държавите заедно да купуват газ за попълване на стратегическия резерв на ЕС. Брюксел отхвърля твърденията, че високите цени на електроенергията са свързани и със зелените амбиции на стария континент. Според ЕК инвестициите във възобновяема енергия, енергийна ефективност и
интелигентни сгради не само ще намалят зависимостта от вносни изкопаеми горива, но и ще доведат до по-ниски цени на електроенергията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *