Ебрахим Раиси е новият президент на Иран


източник: bnt.bg

Той спечели 62% от гласовете на избирателите, сочат първоначалните данни от преброяването на бюлетините. Настоящият умерен президент Хасан Рухани заяви по-рано, че вече има победител, без да назове името на Раиси.

„Поздравявам хората за избора им“, каза Рухани. „Официалните ми поздравления ще дойдат по-късно, но знаем кой е получил достатъчно гласове на тези избори и кой е избран“, каза той. Другите двама ултраконсервативни кандидати – Мохсен Резаи и Амирхосеин Газизаде-Хашеми поздравиха специално Раиси.

„Поздравявам Раиси, който е избран от народа“, каза Газизаде-Хашеми, цитиран от иранските медии. В свой пост в Туитър Резаи написа, че се надява Раиси да изгради „силно и популярно правителство, което да реши проблемите на страната“.

Единственият реформатор в надпреварата – бившият управител на централната банка Абдолнасер Хемати, също отправи в Туитър своите поздравления към Раиси.

На изборите за президент на Иран са гласували 28,6 млн. граждани, съобщи ръководителят на щаба по провеждане на изборите Джамал Орф. Според първоначалното преброяване за Раиси са гласували 17,8 млн. души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *