Драматична развръзка: Борислав Михайлов остава президент на БФС (Видео)

След изключително драматичен вот Борислав Михайлов отново беше избран за президент на БФС. Досегашният ръководител на родния футбол спечели с 241 гласа от 480 гласували. За Димитър Бербатов вота си дадоха 230 делегати на днешния извънреден конгрес.

Това означава, че Борислав Михайлов ще оглави централата за пети пореден мандат.

Веднага след обявяването на резултатите от комията от щаба на Димитър Бербатов публично възнегодуваха от случилото се.

Извънреден конгрес на Българския футболен съюз се провежда в зала 1 на НДК. Очаква се в късния следобед да бъде избрано ново ръководство на централата.

Десетки фенове протестираха пред НДК, като скандираха и изразиха своята позиция, насочена срещу настоящото ръководство на родния футбол и Борислав Михайлов. Няколко часа по-късно те се разотидоха.

Основните конкуренти за президентския пост в БФС са настоящият ръководител на централата Борислав Михайлов и рекордьорът по голове за националния отбор Димитър Бербатов. На извънредния конгрес на БФС кандидати за президентския пост Бяха още Христо Порточанов, Христо Христов, Ивайло Дражев и Георги Захариев. В залата обаче Христов, Дражев и Захариев си направиха самоотвод и обявиха подкрепата си за Бербатов.

483 делегати от общо 508, които бяха обявени от БФС, се явиха в НДК.

Представителят на Балкан Варвара Георги Градев не беше допуснат до конгреса.

Делегат за Левски на извънредния конгрес е Наско Сираков. Преди да влезе в зала 1 на НДК, за да се регистрира като делегат, той обяви, че няма да гласува срещу настоящия президент на родния футбол Борислав Михайлов.

Другият основен кандидат за поста – Димитър Бербатов – беше издигнат от другия голям столичен футболен клуб – ЦСКА. Малко след 9.00 часа в НДК влезе Бербатов, който бе в компанията на Мартин Петров, Стилиян Петров, Петър Величков и Борис Станков.

В 10.30 часа журналистите бяха помолени да напуснат зала 1 в НДК. На тяхно разположение има телевизионен екран, на който обаче няма звук, а само картина.

Кандидатите за президент на БФС бяха допуснати в залата, за да проследят заседанието.

В залата има представители на ФИФА и УЕФА.

В началото Георги Величков, който делегат на ФК Калояново, се самопредложи за член на комисията, която ще брои гласовете на конгреса. Мотивът му бе „да има честни избори“. Част от другите делегати го освиркаха, а след гласуване предложението му не бе прието. 106 делегати гласуваха „за“, а „против“ – 206. Останалите се въздържаха.

Малко преди 11.30 часа започна обсъждането на първата точка от дневния ред: Одобряване на доклад на ИК относно изключване на членове на БФС и констатирано прекратяване на членството на футболни клубове в БФС по причини, различни от изключване.

В 12.00 часа се проведе гласуване, чрез което бяха прекратени мандатът и правомощията на Борислав Михайлов с 411:0 гласа. Останалите делегати се въздържаха.

Малко след 12.00 часа започнаха изказванията на кандидатите за президент на БФС. Всеки от тях получи по 10 минути, за да представи пред делегатите своите идеи. „Гласувайте по съвест, гласувайте честно за вашия кандидат, за бъдещето на футбола“, сподели Димитър Бербатов в речта си.

Кандидатите за президент на БФС Христо Христов (президент на ФК Марица) и Ивайло Дражев си направиха самоотвод. Същото стори и Георги Захариев. И тримата подкрепиха Димитър Бербатов.

Около 13.30 часа започна процедурата по гласуване, а след това и самото гласуване.

Много сериозни скандали се разразиха в залата, след като от екипа на Димитър Бербатов поискаха да имат наблюдатели на всяка от четирите урни при броенето на бюлетините. Предложението беше прието.

По време на гласуването единият от кандидатите Ивайло Дражев излезе пред медиите и отправи редица обвинения към представителите на досегашното ръководство на българския футбол. Той беше категоричен, че изборът за президент на БФС е политически.

Георги Градев, който не беше допуснат като делегат на конгреса в БФС, обяви, че ще е бъде застъпник за Димитър Бербатов при броенето на бюлетините. Той даде подробности за случващото се в зала 1.

Почти два часа продължи гласуването на делегатите за президент на БФС. В 15.50 часа започна преброяването на бюлетините.

В 16.25 преброяването завърши, комисията се оттегли и се очаква да бъдат обявени резултатите.

Видео: Wacebook / BG ON Air

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *