До три дни ще могат да се преиздават шофьорски книжки

Гражданите ще могат да подменят българските си свидетелства за управление на моторни превозни средства в срок от три работни дни, съобщават от правителствената пресслужба.

Новата „ускорена услуга“ идва след като правителството прие Постановление за изменение на Правилника за издаване на български лични документи.

Този вид услуга може да бъде заявявана в случаите на подмяната на българските свидетелства за управление на моторни превозни средства поради изтичане/изтекъл срок на валидност или промяна в данните на водача – смяна на постоянен адрес от едно в друго населено място, фамилия и транслитерация или издаване на дубликат, когато заявлението е подадено в звено „Пътна полиция“ при СДВР/ОДМВР.

Услугата ще се предоставя и в звената на Дирекция „Български документи за самоличност“, когато подмяната на свидетелството за управление на МПС е част от подадените за подмяна останали лични документи – лична карта или паспорт.

В документа е предвидена и обикновена услуга (30 дни) за подмяна на чуждестранно СУМПС с българско. Заявлението за такава подмяна може да се подава само в звената „Пътна полиция“ при СДВР/ОДМВР.

Ускореното издаване на българските свидетелства за управление на моторни превозни средства не касае гражданите, които за първи път получават такъв документ – неговото издаване продължава да се извършва за срок до 10 работни дни от звената на Пътна полиция по постоянен адрес.

С изменението на Правилника се урежда и възможността лицата с валиден електронен подпис да получат удостоверение, свързано с издаването и ползването на лични документи на посочен от тях електронен адрес.

Вашият коментар