До събота хубаво време, после малко дъжд

До събота хубаво време, после малко дъжд


Последната десетдневка на октомври ще е различна от първите двайсетина дни на месеца. Студеното, мрачно и дъждовно време ще отстъпи на хубави есенни дни, в които ще има и слънце, и приятни следобедни температури.

До събота, според синоптичните модели, времето ще е добро, с повишаващи се дневни температури, които ще са най-високи в четвъртък и петък, когато в низините термометрите следобед ще показват 18 – 20 градуса.

Сутрин, при изясняване, ще е по-хладно, с температури дори до 3 – 5 градуса, но през деня бързо ще се повишават.

В следващите дни до събота ще имаме и повечко слънце, което забравихме как изглежда на фона на ниските облаци и упорития дъжд от последните дни.

В събота от северозапад ще започне да нахлува по-хладен въздух, вятърът ще се усили и ще е мрачно, с превалявания от дъжд, особено в нощта срещу неделя и в неделя в централните и източни райони. В алпийските части на планините ще падне нов сняг. За момента моделите показват, че това ще е временно влошаване и още от понеделник срещу вторник ще настъпи бързо подобрение.

По-стабилното време в последната десетдневка на октомври ще се определя от високо атмосферно налягане над Южна Европа и Балканите, което ще се задържи, с малки изключения, през целия период, дори и в началото на ноември.

Това определя и по-доброто време, което очакваме, но високото атмосферно налягане е рецепта и за сутрешни мъгли, в котловините, както и за по-ниски сутрешни температури.

Вероятно тези явления ще зачестят през следващата седмица, тъй като през тази все още температурите ще са високи, но в седмицата след 24 октомври, дневните температури ще са по-ниски – до 13, 14 градуса и при изясняване ще има условия за по-ниски минимални температури и дори за образуване на мъгли и ниска облачност. Това са типични есенни прояви.

Навлизаме в по-стабилен период, като изключим края на тази седмица, сега под въпрос е колко дълго ще продължи той и колко дълго над Средиземно море ще цари относително затишие при образуването на средиземноморските циклони.

Все пак, моделите показват образуването на плитък център на ниско налягане в края на тази седмица, който ще е свързан с влошаването на времето в събота и неделя, главно над Гърция, но в петък на заседанието на Синоптичната комисия ще стане ясно, какво влияние ще окаже той на времето у нас. За момента изглежда да е слабо.

Не така стабилни стоят нещата над северните части на Европа. От Атлантическия океан в посока Сакндинавския полуостров се придвижват дълбоки и добре оформени циклони, които носят в тези части на континента бурни ветрове, валежи от дъжд, а от сняг в планинските райони на Скандинавия, както и в района на Алпите. Тези циклони ще влошават времето в отделните дни и над централните части на континента, а в края на седмицата и у нас ще се почувства тяхното влияние, както вече стана ясно.

В последните дни на октомври се очертава ново затопляне, когато температурите отново верятно ще се повишат до 17, 19 градуса.

Синоптичната комисия обсъди и много дискутирания въпрос – каква ще е предстоящата зима – топла или студена? Не може да се отговори категорично на въпроса, тъй като все още науката не може да прави точни сезонни прогнози. Следователно всичко, което се казва за зимата е спекулация, но все пак има обединяване на мненията, че идващата зима няма да е студена, ще започне малко по-рано в Европа – през декември, тогава ще е малко по-студено. Но дали ще стане така – няма гаранции.

Докато всички сме в очакване на зимата, петролът поскъпна до 86 долара, после леко се спусна до 84,5 долара за барел – накъде ще върви, нещата изглеждат като с прогнозите за зимата – никой не знае със сигурност.

Едно е ясно – високите цени на тока, природния газ, петролът ни предлагат период, различен от всичко, което познаваме в последните десетина години – така че трябва да се готвим за трудна зима с високи сметки.

Добре е още отсега да се подготвим. Но сме оптимисти, тъй като предстои по-топличък период за няколко дни и това е добрата новина.

Източник: Дарик

Вашият коментар