До седмица ще се реши да има ли сертификат и за антитела – за кои видове и какъв праг

До седмица ще се реши да има ли сертификат и за антитела – за кои видове и какъв праг

Експертният съвет по вирусология към министъра на здравеопазването е внесъл във ведомството становището си по отношение на признаването на тестовете за наличие на антитела срещу Ковид-19.

Това съобщи в предаването на Дарик „РеАктивно“ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. Проф. Христова обясни, че въпросът се обсъжда много активно и като че ли натежава мнението да се признава изследването за антитела, но при определен праг на нивата им.

По думите й до около седмица Министерството на здравеопазването ще излезе с единно становище кои антитела, при какъв праг и въобще дали да се признава този тест.

По отношение на заболеваемостта у нас тя коментира, че след въвеждането на „зеления сертификат“ се наблюдава намаляване на заразените. Христова е на мнение, че вирусът ще продължава да дава подварианти, докато не бъде ограничен максимално много, така че да няма предаване от човек на човек. Затова тя призова хората да се ваксинират.

Мнението за признаването на тестовете за антитела натежава при определен праг, коментира проф. Ива Христова.

„Първо въпросът е дали на общите антитела или само на неутрализиращите и второ – въпросът е при какъв праг, защото прагът трябва да бъде доста над приетото за положително на съответната лаборатория. За да бъде човекът наистина защитен за себе си и безопасен за околните. В пъти над нормата трябва да бъде“, поясни тя.

Директорът на НЦЗПБ даде за пример Швейцария, където в тези случаи се дават сертификати, които важат 3 месеца.

„И след този срок се иска ново изследване, защото може антителата да са паднали, да не може да се преиздаде сертификат. Но в интерес на справедливостта е да се признае и на хората, които имат антитела – да им се признаят правата, че всъщност преболедуването също води до защита за определен период от време“, каза още проф. Ива Христова.

Очаква се Министерството на здравеопазването до седмица да излезе с единно становище кои антитела, при какъв праг и въобще дали да се признава изследването за антитела.

Проф. Христова коментира още, че частичният локдаун е дал положителен резултат по отношение на заболеваемостта на хората.

„Имаме тотална доминация на Делта варианта – той е в 100 процента от пробите, които секвенираме“, поясни тя. И допълни, че от многото подвидове на този вариант на вируса, седем са установени в страната. Като един от тях се наблюдава най-активно от специалистите – AY42, като за него се знае, че се разпространява с 10% по-бързо от варианта Делта.

Новото хапче на „Мерк“, което Великобритания първа одобри за употреба, проф. Христова определи като още една надежда.

„Но да правим разлика между това, с което можем да направим профилактика и това, което вече ще лекува при начилно заболяване. Силите трябва да се хвърлят за профилактика – човек да не се разболява“, призова обаче тя.

Проф. Христова обясни, че новото хапче трябва да се приема още в първата седмица от началото на симптомите, за да има ефект. По думите й, когато Европейската агенция по лекарствата вземе своето решение и го одобри, то ще бъде препаратът ще бъде факт и у нас.

Тя коментира и връщането на малките ученици в клас. Според нея това няма да обърне тенденцията към повишаване на броя на заболелите. Все пак тя подчерта, че е много важно да се създадат безопасни условия, но в същото време децата да могат да учат присъствено.

Чуйте целия разговор с проф. Ива Христова в предаването на Дарик „Реактивно“.

Вашият коментар