До островите Скопелос, Скиатос и Алонисос

Ако ви кажа, че в „Покана за пътуване“ пътешествахме до архипелага Северни Спораги, можете да примигнете неразбиращо. Но щом спомена в едно изречение островите Скопелос и Скиатос недоумението ви ще премине в усмивка. Точно такава широка усмивка предизвиква върху лицето на Ива Дойчинова споменът за пътуването с приятелката ѝ, художничката Ина Дамянова, до райските кътчета, където е сниман филма с Мерил Стрийп „Мама миа“.

Директорът на Радио София с такъв кулинарен възторг разказва за приключенията си, че е нормално човек да огладнее. И как не?! Всяко преживяване задължително преминава през местно ресторантче с тонове морска храна и дъхаво гръцко вино, а разговорът с Ива върви вкусно и пивко.

Тесните и криволичещи улички на главния град на Алонисос – Хора са пропити от духа на Цикладите и Додеканезите – смесица от различни островни стилове, бухнали цветя по дървените чардаци, сини или зелени кепенци на прозорците, варосани фасади и каменни плочи на покривите. А църквите са толкова много, че човек остава с впечатлението, че всяко семейство си има собствен храм. Впрочем, преброени са – точно 360. А директорът на Радио София Ива Дойчинова, която ни надъха за пътешествие до Скопелос, Скиатос и Алонисос, със сигурност е запалила свещ в поне една обител с молитватада се върне отново там. /бнр

Вашият коментар