До няколко години 4-дневната работна седмица може да стане факт в ЕС

Какъв е световният опит и възможно ли е в близките няколко години у нас да бъде въведена 4-дневна работна седмица. През последните 2-3 години усилено се говори в различни държави за въвеждането на по-кратка работна седмица в България, а от поне 2015 г. това е актуална тема за доста страни. Вече са минали подобни експерименти в Канада, Нова Зеландия, Исландия, Испания.

“В целия свят се работи и мисли по темата. Моите лични очаквания са, че в рамките на следващите 2-3, максимум 5 години това ще бъде стандарт в Европейския съюз и в България”, посочва Георги Първанов – член на Управителния съвет на Българска асоциация за управление на хора.

Той е с по-особено мнение, което утвърждава от дълго време по отношение на дистанционната работа. “Имахме твърде кратък период за оценка н резултатите. За мен най-добрият вариант за работа е хибриден, т.е. комбиниращ офисна работа с дистанционна, с изключение на някои позиции, където може изцяло дистанционно да се работи”.

Според него пандемията определено е накарала работодателите да мислят за различни гъвкави, по-иновативни и ефективни начини за работа.

Според Първанов 4-дневната работна седмица не трябва да стане повод за намаляване на доходите на работещите, защото става дума за по-ефективно подреждане на работния ден и организиране на работата, така че да се свърши същия обем работа, но за по-кратко време.

Чуйте повече в разговора на Антония Енева и Лъчезар Христов по БНР.

Вашият коментар