Доц. Радосвет Горнев: Здравният туризъм е придобил неконтролируеми размери


източник: darikradio.bg

Приоритизирането или селектирането на чакащи за трансплантация пациенти по някакъв признак – расов, религиозен или друг – е абсолютно недопустимо и само по себе си – подсъдимо. Това заяви пред Дарик директорът на болница „Лозенец” и един от най-добрите коремни хирурзи у нас доц. Радосвет Горнев.

В предаването „Най-добрите лекари” той уточни, че една от първите и основни задачи пред него е била да създаде условия за нормална работа в повереното му лечебно заведение, защото лекарите не могат да живеят и да работят в стрес.

Медикът подчерта, че страната ни е на дъното на Европа, по отношение на това колко донорски ситуации могат да се осигурят за нуждаещите се в листите за чакащи и по този въпрос много трябва да се работи.

„Една от първите и основни задачи пред борда и мен като изпълнителен директор е да създадем условие за нормална работа в болницата. Това е свързано с доста разговори с персонала на болницата, защото лекарите и хората в медицината умеят да реагират в стресови ситуации, но съм се убедил през моя професионален живот, че лекарите не могат да живеят и да работят в стрес,“ посочи Радосвет Горнев.

„Здравният туризъм едва ли ще можем да го прекратим. Трябва обаче да направим всичко възможно българските граждани, въз основа на техните осигуровки и техните права да получават висококачествена и високотехнологична медицина. Това е свързано не само с ангажименти към настоящето, но и с ангажименти към бъдещето. Ние като държава трябва да инвестираме в млади хора, които да бъдат обучени и да поемат на високо ниво при спазване на всички стандарти, при извървяване на обучителна крива, която да им даде увереност и сигурност и на тях, и на пациентите – всичко това трябва да доведе до ограничаването на този туризъм, защото той е придобил неконтролируеми размери към днешна дата,“ допълни още един от най-добрите коремни хирурзи у нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *