Доц. Попиванов: Всеки българин на 50 или 60 години, който яде месо, има висок холестерол

Всеки един българин, на възраст 50 или 60 години, който се храни с месо, има по-висок холестерол. Ако обаче този човек пази едноседмична диета и не яде месо и мазнини от млякото, за няколко дни холестеролът ще се нормализира.

Начинът ни на живот определя, че имаме по-висок холестерол, а всеки един милимол по-висок лош холестерол в кръвта ни, ако стои трайно, увеличава с 22 процента риска от инфаркт.

доц. Пламен Попиванов

Това каза пред Дарик един от най-добрите ендокринолози в България доц. Пламен Попиванов и допълни, че холестеролът е нормален при хора, които ядат максимум три или четири пържоли в седмицата. При всички останали холестеролът е по-висок.

„Докато нашите баби са яли осолена сланина, топена свинска мас и не е имало толкова инфаркти и инсулти, то днес има една епидемия по отношение на тях,” допълни доц. Попиванов.

Каква е превенцията и какво трябва да знаем, чуйте в аудиото и вижте във видеото:

Дарик радио и Федерация Български пациентски форум започват месец за информираност на сърдечно-съдовите заболявания. На 24 септември отбелязваме Световния ден на фамилната хиперхолестеролемия, а на 26 септември – Световния ден на сърцето. По този повод всеки петък предстои да ви срещаме с водещи специалисти, с които ще разглеждаме различните аспекти на кардиологичните проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *