„Досиетата Пандора“ отвориха въпроса за спиране на избягването или укриването на данъци

Необходима е по-голяма прозрачност за собствеността на компаниите, за да се предотврати избягване и укриване на данъци, заяви в интервю за БНР Киара Путатуро – съветник по въпросите на данъците и неравенството в международната организация „Оксфам“.

По думите ѝ вече е постигнат напредък в страните от Европейския съюз, но той е недостатъчен. Освен това държавите, които предлагат данъчни убежища, развиват „фалшива“ икономика, категорична е Путатуро.

„Докато приходите в една държава или определена юрисдикция се получават от създаването на благоприятни условия за избягване на данъци, или още по-лошо – от подкрепата за укриване на данъци и пране на пари, тази икономика практически е фалшива. Но тя вреди и на останалите държави. Ако успеем да спрем подобни практики, държавите, в които се развиват, ще бъдат принудени да търсят друг икономически модел и вероятно той ще е основан на истинска икономическа активност“.

„Хората, които все още използват офшорни финансови центрове, трябва да знаят, че рано или късно имената им ще се появят в някое от тези разследвания, които се позовават на „изтекли“ документи, чието съдържание става публично. Те обаче продължават да крият парите си. Понякога е изненадващо колко невнимателни са хората“, коментира в интервю за „Събота 150“ професор Ронън Палан, преподавател в Сити Юнивърсити в Лондон. Като дългогодишен изследовател на финансовите системи и опитите за избягване и укриване на данъци, анализаторът признава, че не е изненадан нито от имената в „Досиетата Пандора“, нито очаква това да бъде последното разкритие, но прави важно уточнение:

„Има правно разграничение между „избягване“ и „укриване“ на данъци. От морална гледна точка те също се различават. „Укриването“ се извършва чрез пропуски в законодателството или използване на текстове, които са записани със съвсем различна цел. Тук говорим за пробойни в регулациите, които съществуват в законодателството на различните държави и се използват за плащане на по-малко данъци. „Укриването“ е измама, защото просто се укрива информация за пари, които има човек и следователно не плаща данъци върху тях. Да, има разлика между двете неща и ми е трудно само от това, което е публикувано в „Пандора“, ,да преценя дали е избягване или укриване. Подозирам, че в повечето случаи говорим за укриване на данъци“.

35 бивши и настоящи държавни ръководители са укрили милиони долари в офшорни данъчни убежища, разкри Международният консорциум на разследващите журналисти в „Досиетата Пандора“. Седмица преди вота в Чехия стана ясно, че премиерът на Чехия Андржей Бабиш не е декларирал офшорна компания, чрез която е купил имение във Франция на стойност 22 милиона долара. Според т.нар. Pandora Papers йорданският крал Абдула Втори е използвал мрежа от офшорни компании, за да натрупа 100 милиона долара в недвижими имоти от Малибу до Лондон. Семейството на азербайджанския президент Илхам Алиев също е използвало офшорки, за да придобие сгради и имоти в Лондон за десетки милиони. Руският президент Владимир Путин не е пряко споменат в документите, но чрез близки е свързан с тайни активи. Това са малка част от данните за хиляда офшорни компании, свързани с повече от 330 високопоставени политици и държавни служители. Вече е известно, че двама от тях – бившият депутат от ДПС Делян Пеевски и бившият министър в първия кабинет на Бойко Борисов Николай Младенов, също не са декларирали собственост в офшорни зони.

Киара Путатуро е на мнение, че вече е постигнат определен прогрес за по-голяма прозрачност, но трябва да бъдат направени още много крачки:

„Виждаме повече прозрачност по отношение на реалните собственици на компаниите, поне що се отнася за страните – членки на Европейския съюз. Това обаче не се отнася за тръстовете – т.е. доверителната собственост, където всичко е забулено в тайна. Именно този извод се прави и от разкритията в „Досиетата Пандора“. Връзките там остават наистина много секретни и разследващите власти не успяват да стигнат до всеки един от замесените. Също така все още има широко разпространение на „сенчести“ компании, които често наричаме „пощенски кутии“. Обикновено те нямат никаква икономическа дейност, но са регистрирани, за да се използват за избягването или укриването на данъци, а в най-лошия сценарий и за пране на пари. Тук е необходима допълнителна регулация. Европейската комисия подготвя предложение, което ще бъде представено през декември. Това е стъпка напред, макар да се отнася единствено до страните членки“.

Най-лошият сценарий продължава с пари, използвани за финансиране на престъпна дейност и тероризъм, но според Киара Путатуро основният фокус трябва да падне върху превенцията от избягване на данъци:

„Трябва да се потърси решение и на двата проблема, но за това има различни инструменти. От моя гледна точка, трябва да се обърне внимание на избягването на данъци, защото все още има много „сиви“ юрисдикции по света, където е разрешено твърде много. Заради това се губи изключително голям ресурс, който правителствата могат да използват за обществени услуги“.

Според професор Палан, когато се обмислят следващи стъпки в борбата с неплащането на данъци благодарение на офшорните компании, не трябва да се прави разделение между „честно спечелени пари“ и „пари от престъпна дейност“:

„Не съм съгласен да се прави разлика по този начин. Дори ако говорим за филмова звезда или футболист, ако си плащат данъците в държавата, където са изработили дохода си, няма нужда да създават сложни структури. Това не е хоби, не се прави за забавление. Когато човек прибегне до офшорна зона, той иска да скрие нещо. Може да иска да скрие допълнителен доход от съпруга или съпругата си, но това също е заобикаляне на закона“.

И е недопустимо, независимо че е не може да се сравнява с тежки престъпления като наркотрафик и укрити от него печалби в офшорни зони. Експертът е убеден, че регулациите трябва да се насочат и към професионалистите, които практически способстват паричните потоци към данъчните убежища. Често обаче икономисти изтъкват, че ако не съществуват такива данъчни убежища, много стоки и услуги ще поскъпнат, а местните хора ще останат без работа.

„Да, напълно вярно е, че тези държави печелят, защото други държави губят от данъците си. Това обаче е практически живот, благодарение на чужди престъпления. Винаги има победители и победени. Ако се справим с укриването на данъците, ще има победени – тези, които се занимават с тази дейност“.

Теза, напълно споделена и от Киара Путатуро:

„Докато приходите в една държава или определена юрисдикция се получават от създаването на благоприятни условия за избягване на данъци, или още по-лошо от подкрепата за укриването на данъци и прането на пари, тази икономика практически е фалшива, но тя вреди на останалите държави. Ако успеем да спрем подобни практики, държавите, в които се развиват, ще бъдат принудени да потърсят друг икономически модел и вероятно той ще е основан на истинска икономическа активност. Също така трябва да отбележим, че дори и икономиката на определена държава да бъде основана почти изцяло на приходите заради офшорните практики в нея, това не означава, че всички граждани на тази държава имат полза от това. В тези страни също има неравномерно разпределение на публичните блага“.

Можем ли да бъдем сигурни, че ако спрем избягването и укриването на данъци, постъпленията ще се насочат към публични блага – например подкрепа на системите на здравеопазването и образованието?

„Не трябва да забравяме и въпроса с разходите. Той е също толкова важен, колкото и набавянето на приходи в държавната хазна. Необходимо е да започнем от началото, а именно – да се предотврати избягването на данъци, за да има достатъчно постъпления в бюджета. След това трябва да помислим за прозрачността при целия процес на бюджетиране и как се разходват набраните ресурси. Именно в този процес трябва да се предприемат и мерки, за да се избегнат или поне ограничат корупционните практики“.

Което отново ни води до морала в политиката и отговорността пред обществото, допълни Путатуро:

„Финансовият министър на Нидерландия е извършил напълно законни действия, но именно той беше човекът, който настояваше за затягане на коланите в редица държави членки като Италия и Португалия. В същото време има офшорни сметки. За мен е проблематично, защото не може да се иска от обикновените хора да плащат данъци, а най-богатите и собствениците на най-печелившите компании да избягват данъчното облагане“.

Интервюто с Киара Путатуро и с проф. Ронън Палан можете да чуете в звуковия файл.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *