Долене – райското кътче в Огражден планина

Селото е създадено през 1570 година. Къщите са кирпичени, от камък, кал, дърво и слама, строени около Втората световна война. Долене означава камък, оттук идва и името на селото. Днес от къщите са останали части от стени, рухнали покриви, тук-там зидове, отвсякъде заобиколени от зелена трева и много пъстри цветя. Картината изглежда нереалистично. Всеки посетител сякаш попада в приказка от минали времена. Очарованието на мястото веднага грабва туристите. Още при табелата усмихнати млади момчета посрещат всеки гост с домашно приготвени сок и баница. Безплатно.

През 1858 година в Долене е построено училище, 30 ученици са го посещавали, те са учили до 4-то отделение, което днес отговаря на гимназиално образование. В началото на 18-ти век, 1805 година е изградена и черквата „Св. Богородица“, която е добре запазена и е отворена през уикендите. В средата на 18-ти век в селото са живеели около 800 жители, днес са 14 човека, заедно с тези от Горчево. Всичко това ми разказва младият Георги Юруков с корени от Долене, който посреща и развежда гостите из селото. Оказва се, че предприемчивият българин Стефан Липийски решава да възроди живота в Долене, да превърне селото в прекрасно място за туризъм. Преди три години започва малко по малко да реализира своите идеи. Успява да привлече в екипа си млади хора между 20 и 30 години с корени от село Долене. Мотивира ги и те се връщат на село, за да реализират една мечта.

„Моите баба и дядо си живеят още тук. Те са на 90 години. Майка ми им помага. Оцеляват хората. Аз реших да се върна, моите корени са от Долене. Възстановихме къщата. Имаме интернет, цифрова телевизия, удобства. Приятно ми е да съм тук, израснал съм в Долене. Благодетелят на селото ми предложи и аз приех“ – разказва Георги Юруков. В Долене работят около 20 човека персонал, все млади хора. Многото цветя се поддържат от жени, които се занимават само с това. Цветята, предимно хризантеми и мушкати, са засадени между два зида, запълнени с пръст. Има специлно изградена напоителна система, капковото напояване е в цялото село. Поливната вода е от сонда. Има и питейна вода.

Освен зелените площи и килимите от цветя, много новоизградени водоскоци и водопади допринасят за приятната атмосфера в Долене. „Изградихме ги сега. В проекта има заложени още два водопада. Те са изкуствено направени, с лепещи камъни, но много ефектни. Като краен продукт търсим уютен тип туризъм, сред тишина, спокойствие и красота. Идват гости от цяла България и ахват. Долене ще се развива като спокойно място за туризъм. Който е ценител на тихите и спокойните места – Долене е неговото място за отдих“ – допълни още Георги Юруков. /бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *