Дигиталното номадство: утопия или реалност?


източник: darikradio.bg

Празник на начина на живот, независим от локацията и номадския начин на мислене. Така организаторите на предстоящия Bansko Nomad Fest, започващ на 28 юни в планинския град, описват събитието, което ще събере на едно място над 350 дигитални номади от цял свят.

Кои са тези хора, как и защо избират живота в постоянно движение пред пускането на корени на едно място, и какви са предимствата и недостатъците на професионалното номадство? Отговори на тези въпроси търсим с две от лекторките на събитието, които също принадлежат към общността на дигиталните номади: Катя Димова и Лия Панайотова. В студиото ни гостува и кучето на Лия – Мега – също професионален номад, макар и недигитален, което, уви, проспа по-голямата част от разговора.

В момента Катя Димова управлява Chateau Coliving – средновековен замък в Нормандия, който, заедно с партньора си, превръща в дом и работно място за хора от различни точки на света. Катя разказва, че нейният преход към номадския живот идва плавно с напускането на корпоративния свят и все по-големите възможности за движение, които предлага работата на свободна практика.

“Може би преломният момент беше, когато обядвах с един приятел американец в София и стана дума, че повечето ми клиенти са в Истанбул, Москва, и тн. И той ме попита: тогава защо си тук?”, разказва Катя. Този въпрос кара Катя да се замисли, след което следват пътувания и установявания на различни места, включително и локдаун, прекаран с 15 души от целия свят на испанския остров Тенерифе.

За нея концепцията за coliving – хора, които издигат популярната вече идея за коуъркинг на по-високо ниво, предоставя отлична възможност на номадите да живеят в общност от съмишленици, получавайки повече от това, за което плащат, и решавайки различни проблеми, като например този със свръхконсумацията.

Лия Панайотова, която ни е позната с текстовете й за ментално здраве и зелен начин на живот, а отскоро и със собствена психологична практика, е категорична, че на човек нито му трябват много пари, нито много време за планиране, за да поеме на път.

Тя вижда дигиталното номадство и създаването на подобни общности като логичен отговор на индивидуалистичния начин на живот, който, по думите й, е нетипичен за човешката природа.

Психиложката обаче предупреждава, че номадството не е и не може да бъде бягство от личните травми и проблеми, които носим със себе си. Ето защо, на Bansko Nomad Fest тя ще говори пред аудиторията как да се съхраняваме и да си бъдем сами терапевти по време на път.

Вашият коментар