Джендър – като пол, като род, като въпрос

Особеностите, значенията и обозначенията на понятието “джендър” са повод за дискусия в предаването “Гласът на времето”. Пъстрата, звучна и емоционнално заредена дума джендър обсъждат пред БНР Светла Енчева, социолог, журналист, създател на сайта Джендърландия, юристът и философ Стоян Ставру, доктор по гражданско и семейно право, и Владислав Апостолов, журналист, кинокритик и коментатор.

В предаването е включено и интервю с историята на човешко същество, родено и записано като момиче, но живеещо като мъж – Пол Найденов.

Дебатът около думата „джендър“ засяга социални, политически и общочовешки аспекти и търси отговор на въпроса “Как регулираме взаимоотношенията помежду ни, така че да се спазват Конституцията на страната и всеобща Декларация за правата на човека”.

Дискусия за: “Джендър като пол. Джендър като род. Джендър, като социалните роли на пола. Джендър като въпрос. Ето ви въпрос, скъпи слушатели – има ли друг пол освен мъжки и женски? Джендър, като политическа дъвка. Джендър като гейове, лесбийки и други. Джендър като трети пол. Джендър като нарицателно. Джендър, като обида, клеймо, стигма и етикет. Джендър, като една дума за всичките цветове на дъгата. Джендър, като компилация от всичко след плюса на понятието ЛГБТ+”.

Чуйте предаването от звуковия файл.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *