Делфините – магнетични и интелигентни бозайници


източник: darikradio.bg

Едва ли има човек, незапленен от делфините – магнетични и интелигентни бозайници, предизвикващи усмивка у всеки, който се докосне до техния свят. А какво правим ние хората, за да опазваме този свят и да продължаваме и занапред да се любуваме на същата тази красота – синята магия на морето?

През лятото на 2019 г. се проведе историческо по мащабите си самолетно проучване на делфините и екосистемата в Черно море! Няколко седмици международни екипи, въоръжени с прецизна техника, много търпение и безкраен ентусиазъм, прелитаха по стотици мили на ден, за да покрият акваториите на 6 черноморски държави и да съберат безпрецедентни данни.

Проучени бяха и актуалните в световен мащаб проблеми: подводният шум и заплитането на делфини в рибарски мрежи. Проблеми, които десетилетия наред чакат своето решение.

Всичко това стана възможно благодарение на стартиралия през 2019 г. двугодишен проект, резултатите от който вече са готови. Какво е състоянието на трите вида делфини в Черно море? Къде се срещат най-много? Какви са заплахите за тях и за екосистемата като цяло и имаме ли решение за това?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *