Дали хапчетата против Covid-19 ще елиминират необходимостта от локдаун

Дали хапчетата против Covid-19 ще елиминират необходимостта от локдаун

Две новини от миналата седмица ни карат да вярваме, че ще пречупим пандемията скоро. Първо, агенцията по лекарствата във Великобритания (MHRA) одобри ограничено прилагане на molnupiravir – противогрипното лекарство на „Merck“, което се оказа силно ефективно в предотвратяването на тежки усложнения от ковид-19. Само ден по-късно, на 5 ноември, „Pfizer“ обявиха, че тяхното хапче paxlovid намалява с 89 процента риска от хоспитализация и смърт при по-уязвими пациенти. Изпълнителният директор на компанията, Албърт Бурла, обяви, че лекарството-кандидат „променя правилата на играта“ като елиминира до 9 от 10 възможни приема в болница. Ако, разбира се, регулаторните органи потвърдят, че е ефективно и безопасно.

Вчера от българското здравно министерство и агенцията по лекарствата съобщиха, че очакват в началото или средата на декември първа доставка на таблетки molnupiravir – стига европейският Комитет по лекарствените продукти за хуманна употреба да се произнесе положително за него. Тепърва министерството ще определя критериите, по които таблетките ще се предписват.

Според Наташа Лодър – редактор на списание „Economist“ за здравна политика, противоковидните хапчета могат да променят съвсем скоро и коренно подхода ни към пандемията.

Госпожо Лодър, ще помогнат ли антиковидните таблетки за неутрализиране на скептицизма по отношение на ваксините?

„Някои се опасяват, че таблетките срещу Covid-19 всъщност ще насърчат тези, които се колебаят, да не се ваксинират, защото ще им внушат, че таблетките ще ги спасят.

Със сигурност тези лекарства ще играят важна роля за спасяване на човешки живот. Но нека сме наясно – ваксината е вашата първа отбранителна линия. Затова бих препоръчала на колебаещите се да се ваксинират по-бързо. Хапчетата още не са стигнали до нас, но когато стигнат, ще имаме вече две линии на защита“.

А негативните последици от ваксинния скептицизъм – повишената смъртност, претоварените болници, затварянето на училища и бизнеси, протестите срещу затварянето? Ще помогнат ли хапчетата срещу всичко това, ако наистина намалят броя на тежко болните и, съответно, товара върху болниците?

„Трябва да изчакаме да видим какво ще се случи в реалния свят. Резултатите от изследванията са въодушевяващи. Но не бива да забравяме, че това, което се случва при клиничните тестове, не винаги се случва извън клиниките. Може да се окаже, че болните са твърде болни, че имат други заболявания, че терапията ще закъснее. Не бива да гледаме на хапчето като на магическа пръчка.

В клиничните изследвания обаче тези лекарства се представиха фантастично. При оптимални условия, ако ги дадеш на хората скоро след като проявят симптоми, въздействието им е много добро – както на лекарството на „Пфайзър“, така и на лекарството на „Мерк“. Дали ще елиминират нуждата от затваряне, от локдаун – да се надяваме, че така ще стане. Да се надяваме, че хапчетата ще предотвратят усложненията вследствие от заразяване.

Ваксината бе първата възможност да прекъснем връзката между заболяването и усложненията. Досега имахме и други медикаменти. Но нямахме нещо, което просто да дадем масово на хората, за да предотвратим приемането им в болница. Вече го имаме. Това наистина ще преобрази начина, по който се справяме с този вирус“.

Сега тежкоболните разчитат на интравенозни лекарства. Антивирусните хапчета са много по-лесни за приемане. Ако те наистина могат да притъпят развитието на заболяването, въпросът е кога ще са достъпни за хората?

„За лекарството на „Пфайзър“ ще е нужно малко повече време, докато стане по-широко достъпно. Компанията оповести резултатите съвсем наскоро. Очаква се да произведе хапчета за едва 180 хиляди курса на лечение до края на тази година. Така че ще трябва да почакаме до следващата година, докато стане широкодостъпно. Важно условие е дали лекарството ще бъде одобрено от регулаторите, а това не е сигурно, че ще стане – те наистина трябва да го проверят.

Хапчето на „Мерк“ също трябва да премине през проверката на регулаторните органи, но регулаторът във Великобритания вече го одобри (за по-възрастните хора и други рискови групи). Затова има надежда, че и регулаторите в Европа, САЩ и други страни също ще го одобрят.

Другата добра новина при „Мерк“, е че тази компания е планирала да произведе големи количества от своето лекарство срещу Covid – 10 милиона дози през тази и двойно повече през следващата година. Освен това „Мерк“ сключиха много щедри споразумения за лицензиране с компании в Индия. Условията за лицензиране ще позволят на много страни да произвеждат това лекарство. Така че то ще бъде много широко разпространено през следващата година и това наистина ще ограничи проблемите, причинявани от този вирус“.

Съединените щати и Великобритания вече са поръчали значителни количества от двата вида хапчета. Европейският съюз пък е в конфиденциални преговори с „Пфайзър“ и „Мерк“. Ще се получи ли същото, както при ваксините срещу Covid – ограничени количества, изкупени от богатите държави с тежки здравни и социални последици за по-бедните?

„По отношение на дистрибуцията на лекарството съм оптимист. Понеже „Мерк“ взе мерки то да е достъпно и за страни с ниски и средни доходи. Затова мисля, че няма да се стигне до изкупуване на тези лекарства от по-платежоспособните, както бе при ваксините. Ще има известна тенденция в това отношение, но вижте кои страни си купиха или поръчаха лекарството на Мерк – да, сред тях са Австралия и Обединеното кралство, но също така и Индонезия, Филипините и много други страни със средни доходи, които също са на път да си осигурят от лекарството“.

Цената на антиковидните перорални лекарства не е официално потвърдена, но според някои признаци е доста висока?

„Всъщност, необичайно е, но ще кажа, че цената едва ли ще е проблем. Защото двете компании се ангажираха да определят цените си според възможностите на купувачите. Ако става дума за богата страна като Великобритания, тя вероятно ще плати 700 долара за курс на лечение. Звучи скъпо, но си струва ако наистина предотврати болнично лечение, да не говорим и смъртен случай. По-бедните страни със сигурност ще плащат по-малко. А в случая с лекарството на „Мерк“ – когато започнат да правят генерици, те могат да струват 10 или 20 долара за курс на лечение, а може и по-евтино. Намерението на производителите е през следващата година всеки да има това лекарство на цена, която може да си позволи.

Евентуална цена от 700 долара може да стане проблем, ако се наложи да комбинираме терапиите. Очаква се с годините вирусът да стане резистентен към новото лекарство, както се случи с HIV. Ако това се случи и при Covid, може да се наложи да комбинираме лекарствата и това ще оскъпи лечението“.

При това положение може да се предположи, че колкото повече антиковидни лекарства се появят на пазара, толкова по-голяма ще е конкуренцията между производителите и толкова по-достъпни ще са за купувачите. Но за разработването на такова лекарство са нужни години. На „Пфайзър“ бяха нужни 20 месеца от началото на пандемията.

„Фармацевтичните компании, които разработват антивирусни лекарства, са доста. Така че можем да сме оптимисти“.

Интервюто на Добрин Йотов с Наташа Лодър в предаването „Събота 150“ можете да чуете от звуковия файл.

Вашият коментар