Голям пожар в центъра на София (Видео)

Голям пожар в центъра на София (Видео)

В сградата на бившето кино „Възраждане“, по-късно нощно заведение, на столичния бул. „Христо Ботев“ днес отново избухна пожар. Сигналът за инцидента е подаден минути след 7:00 часа. Огънят е избухнал в покривната част на сградата. Няма данни за пострадали. Пожарникарите са спасили от огъня съседна сграда, до чийто покрив пламъците също са достигнали.


Гасенето на пожара продължава. Осем екипа на пожарната остават на място.

Районът беше отцепен от екипите на полицията. Спряно беше движението, в това число на градския транспорт, в района на кръстовището на столичните булеварди „Христо Ботев“ и „Тодор Александров“. Към 10.30 часа беше възстановено движението на автомобили по бул. „Христо Ботев“. Движат се и трамваите. Голямо задръстване се образува по бул. „Тодор Александров“.


Зоната на около пл. „Възраждане“ беше силно задимена и се носеше задушлива миризма. Затова беше изпратена и мобилна станция, която да замерва показатели, свързани с качеството на въздуха. По предварителни данни към момента няма превишаване на нивата на замърсяване на въздуха в района.

Директорът на столичната пожарна комисар Веселин Гетов, който беше на мястото, обясни:

„Установяваме, че запалването е възникнало от действие на хора, които вероятно са обитавали сградата. Към настоящият момент не сме открили пребиваващи хора, тоест няма застрашени такива“.

На място бяха изпратени превантивно и две линейки, въпреки че пострадали няма.

Сградата в района на площад „Възраждане“ е паметник на културата и това не е първият пожар в нея.

Стогодишната архитектурна ценност на булевард „Христо Ботев” в София започва съществуването си като театър „Ренесанс”, построен през 1900 година.

През 1940 г. сградата изгаря, за да бъде възстановена. През годините приютява кино „Възраждане”, профсъюзен дом „Георги Димитров”, а в по-нови времена е популярна като поп-фолк дискотека „Син сити”.

След 1 януари 2016 година нощното заведение затваря врати и от тогава не работи, а сградата се руши.

В края на 2015 година хотелиерът и собственик на сградата Красимир Георгиев сподели намерението си на мястото на „Син сити” да построи нов петзвезден хотел.

Министърът на културата Велислав Минеков смята, че пожарът в бившето кино „Възраждане“ е класическа престъпна схема.

„Явно мафията набира сили. Предполагат, че служебното правителство скоро ще приключи. Това е явление, което е многократно. Сега говорихме и с началника на пожарната, това се случва редовно. Всъщност това е схемата как да унищожим паметник на културата, обикновено това са паметници с определен статут в министерството.

Подпалва се покривът, влиза вода в етажите, в плочите и се обявява сградата за негодна и строите вашият билдинг и неговите 28 етажа. Това е.

Това беше на „Скобелев“, това беше на „Патриарх Евтимий“, това се случва и тук, това се случи и в Пловдив със складовете. Винаги има един клошар.

Само че, нали няма да се заблуждаваме, че не става дума за клошар. Това е класическа вид престъпност и трябва незабавно промяна в закона – при такъв инцидент да се отнема от собствениците, защото собственикът е длъжен да поддържа и да охранява тази си собственост. Той не е погледнал какво се случва, три пъти гори това „Възраждане“, три пъти“, коментира служебният министър на културата.

Той допълни, че ще направи всичко необходимо, за да информира прокуратурата за случващото се със сградата.

Прокуратурата започва разследване, съобщиха от държавното обвинение.

Веднага след потушаването на пожара на място ще бъде извършен оглед и други действия по разследването, съобщиха от Софийската районна прокуратура.

Като отбелязват, че това не е първият инцидент в сградата, която е паметник на културата, от прокуратурата посочват, че ще бъдат проверени всички възможни версии за инцидента, включително и евентуални умишлени действия, довели до възникване на пожара.

Вашият коментар