Големият сняг се отлага, идва и по-сухо време

Доста сериозна промяна в средносрочните прогнози наблюдявме в последните 12 часа. Средносрочните модели промениха прогнозите си за седмицата от 6-ти декември, но най-вече по отношение на дългоочаквания средиземноморски циклон, който изглеждаше, че ще донесе по-сериозна зима у нас. Но за момента това се отлага и вероятно ще видим повече дъжд, отколкото сняг.

В петък и събота средизмономрски циклон преминаващ доста южно от страната носи повече облаци вятър и малко дъжд, но повече валежи се очакват над крайните югоизточни райони. Тъй като циклонът ще се отдалечава от страната, валежите няма да са съществени, а на изток остава и доста топло за началото на декември. Там прониква по-топъл въздух от юг.

В събота и неделя валежи почти не се очакват, относително ще застудее, но температурите ще останат в рамките на 5 до 10 – 13 градуса.

По сериозната промяна на времето се очаква в понеделник, когато от запад към страната ще се приближи нов център на ниско налягане, нов средиземноморск ициклон, който ще донесе повече валежи и влошаване на времето.

Неговият център ще преминава южно от България и това ще създаде по-благоприятна валежна обстановка.
Още в понеделник следобед ще започнат валежи от дъжд на запад, които ще се разпространяват в нощта срещу вторник и към източните райони на страната.

Според моделите в момента, очаква се преобладаващите валежи в равнинните части на страната да са от дъжд, а по-високите полета на Западна България, в Предбалкана, в части от Дунавската равнина дъждът вероятно ще премине в сняг. Не е изключено да се образува и тънка снежна покривка.

За момента не се очретава създаването на сериозна зимна обстановка, както прогнозирахме миналия вторнк, но винаги трябва да имаме едно на ум, тъй като при подобно развитие на синоптичната обстановка, дори малка промяна в движениета на циклона може да доведе до повече валежи от сняг, например.

Следете краткосрочните пронози за времето в понеделник и вторник.

Разбира се в планините и в по-високите планински проходи валежите ще са от сняг и там ще има затруднения в движението, както и в по-високите планински части на Родопите. Ако ще пътувате в тези направления, бъдете внимателни.

След като и този средизмоморски циклон се извали над Гърция, България и Западните Балкани, според моделите в момента, ни чака поне една седмица на тихо и спокойно време, без валежи и високо атмосферно налягане.

Средиземно море ще спре да произвежда циклонални вихри, с изключение на едни към края на другата седмица, а това е рецепта да тихо и спокойно време на Балканите.

Температурите ще останат по-високи от обичайните за този пеирод на декември, като в комбинацията на липса на динамични атмосферни порцеси в близост до България, е рецепта и за повишена вероятност от мъгли и ниска слоеста облачност.

От 9 декември нататък ще имаме спокойно време, високо атмосферно налягане и вероятно в сутрешните часове с мъгли в котоловините и покрай речните басейни, ще се образува и ниска слоест облачност. Температурите няма да се променят съществено и през деня ще са до 4, 8 градуса, дори на изток и по-високи, а и сутрешните температури няма да са особено ниски, в котливинте около нулата или малко под нулата, в останалат част от страната – над нулата.

Чак към края на прогнозирания период след 15-ти декември се очартава застудяване.

Синоптичната комися прави уговорката, че е възможна промяна в средносрочната прогноза през следващата седмица, но днес нещата изглеждат така.

Верни на традицията, членовете на Синоптичната комиси прегледаха цените на петрола и стигнаха до извода, че те макр и да паднаха на международните пазари с повече от 11 долара за барел, или с повече от 10 процента, на вътрешния пазар сякаш някой е заспал и цените държат нива от преди срива на петролните цени миналия петък, очевидно в желанието да натрупата още печалба.

По-ниските цени на петрола на международните пазари и по-високите цени на горивата на дребно са в интерес, както на компаниите за горива, така и на бюджета, тъй като влизат по-високи данъци и акцизи.

ОПЕК+ не промени политиката си на заседанието си от четъртък, и продължава да се придържа към политиката си на увеличение на доставките с 400 хил. барела дневно, всеки следващ месец.

Това, както и разпространението на нови щам на коронавируса, води и до понижение на петролните цени. Разбира се и заплахата на САЩ да освободят петрол от стратегическия си резерв.

И така, след влошаване на времето в началото на следващата седмица – понеделник, вторник и отчасти сряда, ни чака период на по-сухо и сравнително меко време.

Източник: Дарик

Вашият коментар