Годжи бери и предприемачество

Преди няколко години в България се засилва интересът към отглеждането на годжи бери на по-големи площи. Инж. Мария Василева е една от тези, възползвали се от възможността да отглеждат тази екзотична за България култура.

Мария започва с по няколко растения от четирите сорта, селектирани по онова време в България, засаждайки ги в градината си. Неслучайните случайности, както самата тя казва, я довеждат до формула на козметични продукти, в които се влагат отгледаните от Мария и дъщеря ѝ плодове.

Казват, че годжи бери, или Lycium barbarum, както всъщност се нарича растението, е лесно за отглеждане и няма твърде много изисквания към почвата и климата. Това не е така, когато човек иска да отглежда наистина хубави плодове. По трите декара, които семейството на Мария отглежда днес, има работа, брането на плодчетата се прави на ръка, а сухите клони и леторастите също следва да се изрязват, за да имат храстите или дръвчетата добре оформени и удобни за бране корони.

Козметичните продукти, създадени от Мария Василева, са и носители на награди, което за нея е голямо признание. Най-голямото ѝ признание обаче е възможността да помогне на други хора – някои от продуктите на марката се ползват с лечебни цели. В дългия път от засаждането до влагането на добива в завършен продукт неминуемо има трудности, но Мария продължава да е оптимист и очаква още неслучайни случайности в живота си. /бнр

Вашият коментар