В Смолянско все още има села без ток, евакуираха туристи от Триград

Все още три населени места в област Смолян са без електрозахранване на този етап, заради паднали електрически стълбове. Две от тях са в община Доспат, а едно в Златоградско, информира зам.-областният управител Андрей Кадишев, цитиран от Дарик.

Пътищата се разчистват от снега, който вали с различна интензивност в региона от сутринта. Има въведени забрана за движение на тежкотоварни автомобили с маса над 12 тона с ремаркета и полуремаркета в цялата област, като на проходите „Рожен“ и „Печинско“ все още е в сила изискването за вериги на за всички останали автомобили. Подобна е ситуацията и по пътя Чепеларе-Пампорово.

Затворен изцяло за движение е пътят Широка лъка-Девин, заради пропадане, както и Тешел – Триград. Все още без вода са девинските села Кестен и Триград, заради скъсан водопровод.

Днес с тежка техника е достигнато до Триград, като близо 120 метра от компрометираният участък е възстановен. Има обаче пътни отсечки, които са доста опасни за движение, но въпреки това днес отново е имало екипи, които са стигнали до селото, информира кметът на община Девин Здравко Иванов.

„Доставихме на селото вода и хляб и евакуирахме туристите, които бяха останали в Триград“, коментира Иванов.

Близо десетина човека били извозени от девинското село, които успели да достигнат до него в петък и събота, когато обстановката е била нормална.

Пътните служби призовават водачите на моторни превозни средства да тръгват подготвени на път, а автомобилите им да са оборудвани за движение при зимни условия. Обстановката е доста динамична и съветът към шофьорите е да се информират предварително за пътната обстановка по избраният от тях маршрут и да се съобразяват с препоръките на службите.

Все още е в сила бедственото положение за общините Неделино, Смолян, Девин и Рудозем, а частично има въведено и за общините Мадан и Борино. За цялата област има обявено и частично бедствено положение, заради проблемите от проливните дъждове в събота през нощта срещу неделя.

В следствие на придошли води на реки има откъснати пътища, разрушени къщи и мостове, селскостопански постройки, промишлени помещения, като бяха наводнени частни и фирмени имоти.

Вашият коментар