В Министерския съвет само със зелен сертификат, но след 40 дни (Видео)

Решено е да се проведе информационна кампания за ползата и вредата от ваксините и да се предприемат мерки за въвеждане на зелен сертификат и алтернативна възможност за право на труд без такъв.

Днес премиерът Кирил Петков ще подпише заповед за задължителен зелен сертификат в Министерския съвет. Ще е отворен пункт за ваксиниране. Целта е администрация без COVID-19. Това заяви началникът на кабинета Лена Бориславова, предаде репортер на БГНЕС.

Ще бъдат осигурени и условия за тестване за хора без сертификат, както и възможности за дистанционна работа.

Относно мораториума върху цените на тока вече са започнали срещи с експерти с цел понижаване на цената на електроенергията, допълни още Бориславова.

След 31 март по никакъв начин не планираме шоково нарастване на цените. Работим как цената да бъде овладяна дългосрочно, без това да е за е сметка на електроенергийните дружества, каза още Бориславова.

Правителството няма да прибързва с решението да въведе зелен сертификат в администрацията. Подобни мерки ще влязат в сила най-рано през март. Дотогава кабинетът ще пише план как да постигне администрация без ковид.

Това обяви след първото редовно заседание на кабинета началникът на политическия кабинет на премиера Лена Бориславова.

Отсрочката, която се дава, беше очаквана на фона на ниското ниво на ваксинация и риска от съпротива и разделение в отделни групи на обществото. „Ще бъде изготвена поетапна програма въз основа на предварителен анализ как да се даде личен пример от държавата, че можем да работим без да продължим да разпространяваме заразата“, обясни Бориславова. На служителите, които не желаят да се ваксинират и нямат сертификат за преболедували или антитела ще се даде възможност за провеждане на бързи тестове. Тепърва ще се търси формула за финансирането на тези тестове.

С отсрочка, но по-кратка – от 40 дни, се въвежда зелен сертификат само за администрацията на Министерския съвет. Премиерът Кирил Петков ще изпълни ангажимента си да подпише тази заповед още днес, но отново се счита, че прилагането й не може да започне веднага. Изискването за зелен сертификат няма да важи за граждани и журналисти, които влизат в МС, а само за администрацията. На територията на МС ще бъде организиран ваксинационен пункт, ще се гарантира технологичната възможност за работа от дома на хора, които не желаят да се ваксинират, ще се осигурят и тестове, обясни Лена Бориславова.

Към момента не е ясно дали правителството има планове да разширява прилагането на зеления сертификат в целия публичен сектор, който включва и системи извън държавната администрация като учителите например.

Кампания

На днешното заседание е бил разгледан и доклад за управлението на епидемията. Беше взето решение за стартиране на кампания, таргетирана и към хората със специфични заболявания, които трябва да разполагат с подробна и много конкретна инфомация за ваксините, обясни Бориславова.

Вашият коментар