Възможно ли е решение на спора България – Северна Македония на срещата на върха на ЕС

Възможно ли е решение на спора България – Северна Македония на срещата на върха на ЕС

Вотът на недоверие срещу правителството на Зоран Заев в Северна Македония се провали поради липса на кворум за дебат и гласуване, съобщиха македонските медии. Каква е актуалната политическа ситуация в Република Северна Македония?

Коментира пред БНР Райна Асенова, журналист и балканист.

“Снощи стана ясно, че не може да бъде събран кворум за гласуване на дневния ред на парламента. Председателят на парламента го разпусна и обяви, че на практика не се е състоял вот на недоверие, правителството е оцеляло и продължава да работи в пълен състав.

Малко преди полунощ и депутатите от опозицията напуснаха парламента, тъй като видяха, че няма как да бъде събран кворум.

Всичко започна от това, че в парламента не се яви депутатът от БЕСА Кастриот Реджепи, за който опозицията дори предположи, че е отвлечен. Имаше и предположение, че той е отвлечен в България, или пък в централата на Демократичния съюз за интеграция в Мала речица, за да не дойде.

Днес ще има заседание на органите на повечето от политическите партии в РСМ. Очаква се една пресконференция на опозиционната албанска партия “Алтернатива“ лидерът, на която обяви, че партията е обърната към европейското бъдеще на РСМ. По думите му става ясно, че “Алтернатива“ ще се присъедини към управляващото мнозинство.

Повече за възможно решение на спора с България по време на последната за годината среща на върха на ЕС на 14 декември можете да чуете от коментара в звуковия файл.

Чуйте Райна Асенова в звуковия файл.

Вашият коментар