Във Варнеското езеро ще има изкуствен остров за гнездене на птици

Във Варнеското езеро ще има изкуствен остров за гнездене на птици

Изкуствен остров за гнездене на птици ще се появи във Варненското езеро. Той ще бъде с площ от 35 декара. За изграждането му ще се използват материали от удълбочаването на плавателните канали в езерото.

Според екологът от Българското сдружение за защита на птиците Светослав Спасов подобно съоръжение у нас ще бъде създадено за първи път. Проектът се финансира по програма „Лайф” на Европейския съюз и една от задачите му е да бъде подготвен законопроект и нормативна база, които да регулират добиването и депонирането на драгажни маси, за да не се уврежда околната среда.

Светослав Спасов уточни, че изкуственият остров по никакъв начин не е свързан с извънредното удълбочаване, предприето от държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура”.

За изкуствения остров ще бъдат използвани инертни материали, добити при ежегодното почистване на плавателните канали. Още от еколога Светослав Спасов пред БНР.

Всяка година тези инертни маси трябва да бъдат изгребвани и депонирани някъде. Само по себе си това е проблем, защото те или се депонират на сушата, или се депонират в морето, или на друго място, където причиняват замърсяване и увреждане на околната среда.“

Добиваните в момента инертни маси веднага се депонират и по никакъв начин не могат да се използват за изграждането на изкуствения остров, категоричен е Светослав Спасов.

По план изграждането му трябва да започне в края на 2022. Може би до края на 2023 най-вероятно ще бъде готов. Това е планирано, но обикновено винаги има някакво забавяне от година-две.“

Началото на проекта по създаването на първия изкуствен остров в такива мащаби в България е от септември 2020 година.

В момента текат подготвителни дейности по изграждането на този остров, които са свързани с техническа спецификация, оценка на въздействието върху околната среда, оценка за съвместимост с НАТУРА 2000. Съответно ще има обществена поръчка за избор на изпълнител, който да драгира каналите и да ползва тази драгажна маса за острова.“

Край Бургас, Белене и Бръшлян има изградени няколко изкуствени острова за птици, но не и в мащабите на варненския, който ще бъде разположен в западната част на Варненското езеро. Проектът е съгласуван с Военноморските сили, каза още Светослав Спасов.

На острова няма да има растителност. На него ще гнездят зимуващи и мигриращи птици, които се хранят във водоеми и имат нужда от голи пространства с добра видимост, за да се предпазват по-лесно от хищници.

Повече чуйте в звуковия файл.

Вашият коментар