Все повече държави обмислят задължителна ваксинация

От Световната здравна организация призоваха да не се пристъпва към ваксиниране с трета доза, докато по света има държави, в които няма достатъчно препарати срещу COVID-19. Все повече държави обмислят задължителна ваксинация за определени групи.

Нови мерки за борба с коронавируса обяви френският президент Еманюел Макрон. Здравните паспорти, които се се издават в страната, в които се посочва дали човек е ваксиниран или дали скоро има отрицателен PCR, ще се използват много по-активно от август. Ще станат задължителни за кино, театър, нощно заведение, както и при пътуване с влак. Ваксините стават задължителни за медицинския персонал и за служителите в домовете за възрастни хора.

„За работещите в домове за възрастни и трудноподвижни, в болници и клиники, за всички професионалисти или доброволци, които работят в близък контакт с възрастни хора, които са най-уязвими, включително и за онези, които им помагат в домовете им, ваксинацията ще стане незабавна веднага. Наясно съм какво искам от вас, и знам, че сте готови на тази стъпка, която донякъде е част от вашето чувство за дълг“, заяви френският президент.

Ваксинацията все още не е задължителна за всички, каза още Макрон, но горещо прикани хората да се имунизират.

Задължителна става ваксинацията за здравните работници и в Гърция. Страната въведе поредните антиковид мерки. В закритите части на заведенията ще се допускат само ваксинирани клиенти.

Опасността от пандемия на две скорости става все по-реална, предупредиха от Световната здравна организация. Отделните държави реагират с различни темпове, което удължава агонията.

„Преди дни отбелязахме четвърта поредна седмица на увеличаване на случаите на COVID-19 в глобален мащаб. Увеличение имаше в пет от шестте региона, според нашето деление. И след 10 седмици на намаляващи смъртни случаи, сега те се увеличават. Все повече места по света докладват, че капацитетът на болниците им е на изчерпване. Вариантът „Делта“ шества по света с унищожителна скорост и увеличава новите случаи и смъртността“, каза генералният директор на организацията Тедрос Гебрейесус.

А отвъд океана – САЩ предупредиха за увеличен риск от поява на рядко неврологично заболяване след ваксинация с препарата срещу коронавирус на „Джонсън и Джонсън“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *