Връчиха отличията „Златна палма“, гаф беляза тържествената церемония (Видео и снимки)

Италианския режисьор Марко Белокио получи почетната „Златна палма“ на 74-ия Международен филмов фестивал в Кан / Снимки: БГНЕС

Почетната „Златна палма“ на 74-ия Международен филмов фестивал в Кан беше връчена на италианския режисьор Марко Белокио. Според решението на организационния комитет, той е удостоен с тази награда за „уникалното творчество, което даде на съвременната кинематография сила и свобода“.

Марко Белокио (на водещата снимка) получи наградата от Паоло Сорентино по време на церемонията по закриването на филмовия фестивал , която се проведе тази вечер в главната зала на фестивалния дворец „Люмиер“.

Марко Белокио стана десетият носител на най-високата награда на филмовия фестивал в Кан.

Тази година 24 филма се състезаваха за голямата награда „Златна палма“.

Френският филмов режисьор и сценарист Джулия Дюкорно получи „Златната палма“ за драмата „Титан“ (Titane, 2021). Тя беше връчена от името на журито от холивудската звезда Шарън Стоун (на снимката долу).

37-годишната Джулия Дюкорно е едва втората жена, удостоена с този приз на фестивала. Тя трудно скри вълнението си от наградата.

Филмът започва с автомобилна катастрофа, жертва на която, още като дете, става главната героиня Алексия. Тя оцелява само благодарение на титанова пластина, която е имплантирана в главата ѝ.

По време на церемонията по откриването на 74-ия филмов фестивал в Кан на 6 юли „Златната палма“ беше връчена на американската филмова актриса Джоди Фостър за нейното „ярко и талантливо обслужване на Десетата муза“.

За най-добър актьор на 74-ия филмов фестивал беше обявен американският актьор и музикант Калеб Ландри Джоунс. Той получи награда за ролята си в състезателния филм „Нитрам“ (Австралия) на режисьора Джъстин Кързел.

Норвежката филмова актриса Ренате Рейнсве бе обявена за най-добра актриса.

Най-добрият сценарий на филмовия фестивал в Кан отиде при Рюсуке Хамагучи за филма „Качи се зад волана на моята кола“.

Израелският режисьор Надав Лапид спечели наградата на журито на филмовия фестивал в Кан за филма си „Le genou d’Ahed“ (2021). Предишният му филм „Синоними“ получи главната награда на кинофестивала в Берлин през 2019 г. С новата си драма режисьорът доказа способността си да създава напрежение в разказа и да го доведе до експлозия.

Церемонията по награждаването не мина и без инциденти. В самото начало председателят на журито Спайк Лий погрешка обяви първо печелившия филм, нарушавайки целия сценарий и хронологията на церемонията. Списъкът с лауреатите веднага беше измъкнат от ръцете му от водещия, който остави думите на председателя на журито без коментар. В публиката възникна объркване, но изявлението на Спайк Лий не беше потвърдено и официалното обявяване на филма, удостоен с най-високото отличие остана за края на церемонията, продължила повече от час. /бнт

Вашият коментар