Вродената глухота е лечима

Слуховият скрининг при новородените в България е задължителен и от няколко години той се изпълнява с решение на министерството на здравеопазването. Това е абсолютно безболезнено и неинвазивно изследване, което се прави в първите дни след раждането.

Това коментира в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ ръководителят на катедрата по УНГ към Медицинския факултет на Тракийския университет проф. Валентин Стоянов. Той поясни, че едно на 1000 деца в България се ражда с глухота.

Това означава, че около 65 деца годишно се раждат с увреден слух. При тях вече е възможно да се възстанови слухът с методите на кохлеарната имплантация и детето да се развие като пълноценна личност.

Проф. Стоянов гостува в „Часът на „Хипократ“ по повод официалното отбелязванена 35-тата годишнина от създаването на катедрата по УНГ към Медицинския факултет. Събитието се проведе в община Стара Загора с участието на изтъкнати представители на специалността от цялата страна, а водещи европейски учени се включиха онлайн.

В програмата беше включена кръгла маса на тема „Предизвикателствата, свързани с обучението на студентите и специализантите по оториноларингология“.

Повече по темата чуйте от интервюто на Валентин Калчев с проф. Валентин Стоянов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *