Врагът на моя враг: За Денга треската предавана от комари

Врагът на моя враг: За Денга треската предавана от комари


Денга треската е инфекция, причинена от вирус, който се предава от комари. Свързваме я с тропичните и субтропичните райони, където средата е благодатна за размножаването на комарите, същевременно има голяма концентрация на хора.

С глобалното затопляне се очаква географският обхват на Денга да се разшири. Подобно на маларията, вирусите на Денга са ускорили трансмисията си през последните години, а техният инкубационен период е скъсен.

И тук на помощ идва науката с един интересен и ефективен подход в борбата с Денга.

Заразявайки големи популации комари с една бактерия на име волбахия, учените съумяват да намалят разпространението на Денга в Индонезия със 77%, а процентът на хоспитализация намалява с впечатляващите 86%.

Волбахията не вреди на комара, но е егоистка и не разрешава на вируса на Денгата да живее и се храни в тялото му и пречи на Денгата да се размножава.

Методът, който можем да определим като „Врагът на моя враг е мой приятел“ е бил използван и в Бразилия през 2016 за предотвратяване на разпространението на зика.

Повече за този подход, който дава надежда за решение на проблема с редица инфекциозни заболявания, чуйте в „Науката не спи“ на БНР с Никола Кереков.

Вашият коментар