Владимир Зеленски: Разкрит е заговор за преврат в Украйна (Видео)

Продължава напрежението около Украйна. Президентът Володимр Зеленски съобщи, че е разкрит заговор за преврат, планиран за първи или втори демември.

Зеленски не съобщи други подробности, освен участието на един влиятелен украински олигарх и представители на Русия. Той не отправи обвинения към Кремъл, но оттам отрекоха да имат участие в подобни действия.

Видео: БНТ

„Мога да кажа, че имаме не само разузнавателна информация, имаме и звукова информация. Да го кажем така – представители на Украйна и на Русия обсъждат участието на Ринат Ахмедов в държавен преврат в Украйна. За това ще бъдат привлечени един милиард долара“, заяви президентът, цитиран от БНТ.

Зеленски посочи, че страната му е в състояние на война с Русия вече осем години и всеки ден е възможна ескалация.

Струпването на руски войски и тежка военна техника в близост до Украйна предизвиква тревога, каза днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и за пореден път призова Москва да намали напрежението.

„Има причини да сме дълбоко загрижени за ситуацията край границите на Украйна. Призоваваме Русия да действа прозрачно и да намали напрежението. Ясно е, че ако тя използва сила срещу Украйна, това ще има своята цена, ще има последствия. Затова продължаваме да призоваваме Русия да намали напрежението“, каза Столтенберг.

Вашият коментар