„Вкусът на лятото“ с музиканта и поет Росен Кукошаров

През летните месеци ви срещаме с различни по занимания, интереси, светоглед, емоции и още куп критерии, личности. С нашите събеседници си говорим за любими неща, за нещата от значение, или онези , които просто ни карат да се усмихваме! Основно в срещите от „Вкусът на лятото“ ще бъде споделянето на нашите разходки из предпочитаните от събеседниците ни любими пловдивски места, ще слушаме любима музика и ще се опитваме да бъдем щастливи, в Пловдив!

И днес открадваме минути безвремие, в които подчиняваме смисъла, на емоцията. Събеседникът ни Росен Кукошаров избира мястото за нашата среща – разходка, Небет тепе, което пловдивчани наричаме Рахат тепе. Под зноя на слънцето, но виското над улиците, улавяме музиката на града – песен на цикади, клаксони и прах в далечината. Разговаряме за лятото, за музика и за една голяма любов – Пловдив.

Небет тепе е едно от днешните шест тепета, запазили се до наши дни, около които е построен град Пловдив. Заедно с Джамбаз тепе и Таксим тепе формира Трихълмието, днес по-известно като Старинен Пловдив, на което е бил разположен античният град. Археологическият комплекс „Небет тепе“ е признат за паметник на културата от национално значение. В него са разкрити останки от първото праисторическо селище, което датира от каменно-медната епоха (IV-III хил. пр.н.е.).

При разчистване на Небет тепе са открити останки от крепости стени и кули, а също и от други постройки. Има останкиот на западната крепостна стена с внушителната четириъгълна кула и вход от вътрешната ѝ страна. Има запазени дебели крепостни стени, обграждащи дворец и допълнителни постройки. /бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *