Видинчанин улови 18- килограмов бял амур

Николай Николов от Видин по професия е готвач, но в свободното си време много обича да ходи за риба. По риболова се пали още от ранна детска възраст, когато е живял на селото си Дреновец и е имал възможността да ходи често за риба, споделя той:

„Живеех на село. Там имаме една средно голяма река и като всяко дете любопитството и да пробвам, дали ще ми се получи или не, от ден на ден, след първата риба интереса става все по-голям и така стремежа за хващане на повече и по-големи риби се увеличава. И така до ден днешен.

Едно от любимите ми неща, които обичам да практикувам във всеки един момент от свободното ми време. Имаш ли желание риболова не е чак толкова труден. В днешни дни се практикуват по модерни видове риболов, с различни такъми и т.н. преди, като малък, съм бил с бамбукова пръчка, конец, плувка и кука.

Това беше от началото. Сега вече са въдици за много пари, конци, макари. Оборудване всякакво за много дълго пребиваване на водоема. Сега без някои неща, даже не се виждам, как мога да го практикувам, пък преди въобще ни ми правеше това впечатление. Даже стръвта си я намирах по полето, като скакалци и такива неща, които речната риба предпочита. Без стръв няма риба.“

Най-голямата риба, която Николай е хванал през живота си тежи около 18 килограма. Действието се развива на река Дунав, в близост до село Цар Симеоново. Уловена е на дънна пръчка, но без помощта на приятелката му той разказва, че не би могъл да се справи.

„Най-голямата риба е хванах наскоро, преди няколко седмици и тя е бял амур, която тежеше около 18 килограма. Това ми е рекорда. Разбрах за големината ѝ чак когато я извадих. Беше много емоционално. Малко по рано през деня имаше един удар, който беше неуспешен. Преглеждах си другите въдици и чух едно страшно свистене и звънене на звънеца, който използвам за сигнализатор. Обърнах се и гледам пръчката полудява. Казах си, това ще е вече хубава риба и дано да успея да я извадя. Борих се някъде около 15-20 минути, като благодарение на моята приятелка, тя има голяма заслуга за това, че ми помогна да е извадя, т.е. тя я „кепна“, което е термин при нас. Хвана я в кепа, мрежа с дълга дръжка, която да може да влиза по навътре във водата, за да не плашим рибата, защото толкова голяма риба като дойде и те види се плаши, и бяга бързо. Може да стане всичко, да скъса кордата, да изкриви кука и т.н. Аз специално не обичам големите риби да ги овкусявам или да ги пренатрупвам с някакви вкусове, защото те са достатъчно сладки и натурално. Аз най-много предпочитам толкова голяма риба на скара или пържена, гарнирана с един лимон и с една хубава зелена салата. Бялото вино е задължително. За мен любимата ми риба е дунавската мряна и също сома.“ /бнр

Вашият коментар