Вече ще издават сертификат за преболедували, но срещу висок брой антитела (Видео)

Вече ще издават сертификат за преболедували, но срещу висок брой антитела (Видео)

От четвъртък въвеждат зелен сертификат за хора с антитела срещу коронавирус. Благодарение на него с такъв може да се сдобият хората, които са прекарали безсимптомно коронавируса или са били на домашно лечение, но не са се регистрирали в Регионалната здравна инспекция, предава Дарик.

За да бъде издаден сертификатът обаче трябва да са изследвани антитела само от типа IgG. Праговата цифра ще бъде 150 bal/ml.


През вчерашния ден три експертни съвета към здравното министерство се произнесоха, че наличието на антитела срещу коронавирус може да потвърди преболедуване. Решението за това здравните власти трябва да обявят тази седмица.

От съвета по „Клинична лаборатория“ твърдят, че изследването на антитела потвърждава преболедуване, но само ако е от клас IgG.

Все още обаче нямало достатъчно научни данни за корелация между нивата на вируса и теста, както и за динамиката им във времето. Съветът по „Вирусология“ пък е препоръчал изследването за антитела да се извършва повторно три месеца след първоначалното.

При липса на антитела още при второто изследване е необходимо човекът да се ваксинира, твърдят експертите. Съветът по „Клинична имунология“ потвърждава становищата на колегите си и изтъква, че и гама базираните тестове за определяне на клетъчния имунитет също могат да дадат информация за протекция от коронавирус.

Вашият коментар