Сагата в Пловдив: Варна иска 16 млн. лв. за акциите си в Панаира

Пловдив няма полезен ход в момента по казуса с акциите на Панаира. Това коментира пред Дарик радио кметът на града на тепетата Здравко Димитров. Сагата с апорта на акциите на Община Варна в пловдивския Панаир и тяхното евентуално утрешно прехвърляне на дружеството „Пълдин туринвест“ с мажоритарен собственик бизнесмена Георги Гергов, стигна и до служебния премиер Стефан Янев, който е категоричен, че това не бива да се случи.

Сагата с акциите на Панаира в Пловдив – трусове и скандали през няколко години

Очаква се в петък варненският ОбС да гласува апортирането на акциите. След намесата и на Министерството на икономиката, точката беше отложена в края на октомври и отново изненадващо, тя пак е в дневия ред на местния парламент на Варна за предстоящото му заседание. Ако тя бъде приета, Гергов ще придобие 79% от пловдивския панаир, предупредиха от ДБ. Съветниците от партият подчертаха и факта, че още през 2017 г. ОбС във Варна е взел решение акциите на общината в Пловдивския панаир да бъдат подарени на държавата и не е ясно защо кметът Иван Портних не го е изпълнил досега, още повече че и от Министерството на икономиката предупредиха, че ако се вземе решение за прехвърляне на акциите на Панаира, биха се нарушили разпоредбите на Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

Внезапното решение на ОбС на Варна предизвика скандал, който очевидно предстои да се задълбочи. Съветниците от ДБ вече призоваха пловдивския градоначалник да разговаря с кмета на Варна да отгегли точката.

От своя страна Здравко Димитров разкри, че в разговор с колегата си от Варна, Иван Портних е поискал 16 милиона лева за акциите на Международния панаир.

Димитров беше категоричен, че не е съгласен с това и е най-нормално акциите на Панаира да останат в Пловдив. „Ще се съобразя с волята и решението на Общинския съвет и пловдивчани, но ще изчакаме становището на Министерството на икономиката по казуса“, коментира той.

Община Пловдив е изпратила и спешно писмо до министерството на икономиката по казуса, но все още няма отговор.

Служебният премиер Стефан Янев е категоричен, че прехвърлянето на акциите на Панаира „не бива да се случи“.

“Не мога да прогнозирам как ще гласува общинският съвет на Варна. Но ако апортът се случи, делът на община Пловдив в Панаира ще спадне и опасенията за скрита приватизация ще бъдат оправдани“, призна премиерът.

По думите му, пътищата за затвърждаване на позицията на държавата е или по съдебен ред, или чрез Народното събрание.

„И да се намери баланс да не се допускат за в бъдеще такива дефекти”, добави още Стефан Янев по време на парламентарния блиц контрол.

Вашият коментар