Ваксинирайте се сега, за да сте защитени през есента

Сникка: БГНЕС

Няма нужда да се приемат пробиотици преди да се тръгне на море, каза пред Радио Кърджали гастоентерологът д-р Марин Мухтаров в отговор на въпроси на наши слушатели. „Най-важното е на море да спазвате строга лична хигиена. Нищо не може да я замени. Миенето на ръцете не е необходимо само заради КОВИД-19. Нужно е и при много чревни инфекции, които намират благоприятна среда за развитие в морските и в планинските курорти. Водата е един от пътищата, при които могат да бъдат предавани такива инфекции. Трябва да се избягва пиенето на вода от съмнителни източници като ручеи и чешми в планината. Много хора се изкушават да пият вода от чешми и ручеи, но водата не е изследвана и не се знае дали не съдържа причинители на заболявания“,обясни д-р Мухтаров.

През минали век над 150 туристи в Северна Америка се разболяват след като пият вода от ручей, а заболяването след този случай наричат боброва треска.

Сега е моментът да се ваксинирате срещу коронавирусна инфекция, ако искате да сте защитени през есента, каза още д-р Марин Мухтаров. Защо да се ваксинирате, кога да се ваксинирате, ако се преболедували КОВИД-19, защо да не влизате с диария в басейн и какво означава криптоспоридия – за всичко това ще научите, ако чуете звуковия файл.

Вашият коментар