Бързо затопляне в почивните дни, превалявания от вторник

Септември тази година върви доста по-хладен от обичайното, според данните с около 2 градуса е по-ниска среднодневната температура в района на София – 15,7 градуса, на фона на среднодневни температури през миналия септември от малко над 18 градуса.

Всъщност тази година септември е най-хладен за последните седем – осем години, както пък август беше най-горещ за почти същия период от време. Затоплянето през почивните дни надали ще обърне тази тенденция.

Синоптичната комисия заседава в пълен състав и прави преглед на метеорологичните модели с голямо внимание. Защо? Защото всички са втренчили поглед в синоптиците и в техните прогнози за времето – по една единствена причина – високите цени на енергията – природен газ, петрол, ток.

Колкото е по-студено, толкова ще е по-скъпо. Ето защо тази есен и зима синоптиците ще са в центъра на вниманието, защото е важно каква ще бъде есента и зимата в Европа – мека или студена. И дали „Звярът от изток“ отново ще навести Европа.

Рано е да се каже, но когато навлезем в октомври, големите световни метеорологични центорев ще дадат сезонна прогноза до края на годината и в нея ще се види каква ще е тенденцията.

Тези прогнози са вероятностни и нещата могат да бъдат и различни, но е важно да погледнем тенденцията. На следващо заседание на Синоптичната комисия ще ви информираме за сезонната прогназа за есента и първата половина на зимата.

След като температурите подскочат в двата почивни дни до нива от 28, 29 градуса, в низините на страната, а понеделник също ще бъде топъл ден, във вторник ни очакват превалявания, които вероятно ще обхванат главно Западна и Централна България, на изток е малко вероятно да вали.

Вторникът ще бъде мрачен и дъждовен, температурите ще се понижат до обичайните за този период на годината, на запад и по високите западни полета окло 14, 15 градуса, на изток малко по-високи.

След като премине влошаването на времето около вторник, включително и сряда, до края на седмицата то ще се стабилизира и температурите ще се повишат, но вече ще бъдат в интервала 16, 21 – 23 градуса, тоест ще бъде топличко, но в следобедните часове и когато слънцето пробива облаците.

Към края на следващата седмица, около неделя, е вероятно отново да имаме валежи, но е тъврде рано да говорим със сигурност за това. Ще стане ясно в началото на следващата седмица.

В по-далечна перспектива не се очертава сериозно влошаване на времето с много дъжд, дори в началото на октомври, вероятно след 4-ти и температурите още малко ще се повишат, но това е тенденция, а дали ще стане така – ще видим.

В Европа ще е сравнително топло в следващите няколко дни, после и там ще настъпи захлаждане. В Европейска Русия си е истинска есен с дневни температури до 10, 12 градуса, като дори в северните райони на Казахстан вече вали сняг.

Сняг вали и в планините на Норвегия, както и в по-високите части на Алпите. Есента настъпва в Европа, дано бъде по-мека, както казахме вече, заради цените на енергоносителите.

Но каквато и да е зимата, тя ще бъде съвсем различна от миналата зима, защото дори да е относително топла, няма изгледи в близките месеци цените на енергоносителите да се нормализират, а това озчава по-скъп живот, по-висока инфлация и повече трудности.

Ето защо и в много страни от ЕС се обмислят мерки в подкрепа на хората и бизнеса.

Дори има вече гласове, които искат да се замразят всички регулации по така наречената Зелена сделка, въглеродни квоти и други, за да е възможно да се използват повече конвенционални изтоници на енергия – въглищни, газови и атомни централи, за да се осигурят доставките на ток и евентуално цените да се понижат до приемливи стойности.

Това обаче няма да се случи, тъй като втренчването във възобновяемата енергия е твърде силно и заради това, но не само, ще плащаме високи сметки.

На най-високия връх в Русия Елбрус се разигра трагедия. Загинаха петима алпинисти от голяма група, която се опита да изкачи високия 5462 метра връх, но бе застигната от внезапна мощна снежна буря с ураганен вятър и температури под минус 15 градуса.

Лошият разчет за изкачване и липсата на добра организация погуби човешки животи. Ето защо е важно да се следи прогнозата за времето.

Ледът в Северния ледовит окена нарастна от последното заседание на Синоптичната комисия във вторник с нови 100 хил. кв/км, това е нормално, от началото на асторонмическата есен там ледът започва да нараства, за да стигне най-високите си стойности през април догодина.

Припомняме, че независимо от така наречените климатични промени и така нареченото глобално затопляне, ледът в Северния ледовит океан това лято бе с около 1 млн. кв/км повече от миналата година.

Разбира се, нивата са все още далеч от нивата на леда през 80-те години на миналия век, с близо 3 млн. и 200 хил. кв/км по-малко от нивата в началото на 80-те години.

Но далеч над прогнозите на плашещите хората с климатините промени, които твърдяха, че до края на второто десетилетие на 21 век Северният ледовит океан ще бъде изцяло свободен от лед през лятото. И още нещо.

В началото на 20 век има данни, че Арктика е била по-топла, дори от сегашните по-високи нива на температурите там.

Петролът е на нива от 77,5 долара за барел, повишение, заради по-ниските запаси, които обявиха в Северна Америка.

Но нека се радваме на хубавото време в почивните дни, че ни чака златна есен, но колко златна и колко сребърна – ще стане ясно по-нататък.

Изтоник: Дарик

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *