Български фонд за жените с безплатни онлайн консултации за пострадали от насилие

Рязко са се увеличили случаите на домашно насилие по време на пандемията от коронавирус. 2200 пострадали жени и деца са потърсили помощ във Фондация „Анимус“ през 2020 г. В страната все още не достигат кризисните центрове за настаняване на пострадали от домашно насилие. Засега статистиката у нас отчита само случаите, които са завършили с фатален изход.

За трета поредна година, през август, Български фонд за жените стартира изпълнението на проект „За любов без насилие“, с подкрепата на Министерството на правосъдието.

„Проектът е насочен, както към пострадали от насилие, така и към извършителите. Ще предоставяме безплатни юридически и психологически онлайн консултации. Отделно планираме комуникационна кампания „Избери живот без насилие“, която е насочена основно към младите жени, с цел превенция“, каза в ефира на радио София Надежда Дерменджиева, председател на Български фонд за жените.

Тази година фондът се фокусира и върху представителки на маргинализирани групи. Планирани са три информационни уебинара по темата. За глухонеми хора е осигурен превод.

Подробности можете да чуете в интервюто по БНР на Гергана Пейкова с Надежда Дерменджиева.

Вашият коментар