Български политици в списъка на Досиетата „Пандора“ за укриване на данъци чрез офшорки?

Досиетата „Пандора“ са във фокуса на медийно внимание – изтичането на около 12 милиона документа разкри тайния финансов живот на 330 политици и високопоставени лица от 90 държави. Най-голямото в историята разкриване на подобни файлове показва как световният елит участва активно в офшорни компании, укрива данъци и сключва съмнителни сделки.

Милионите документи са предоставени от 14 финансови институции, анализирани са от 600 журналисти в 117 държави – така изглеждат в цифри Досиетата „Пандора“. Разкритията са дело на международния консорциум за разследващи журналисти, които разобличават стотици политици, високопоставени лица, сред които 35 бивши и настоящи световни лидери. По информация на БНР двама от политиците са от България. 174 от компаниите са свързани със собственици от страната ни. Участие в офшорни компании, укриване на данъци, пране на пари – тайният финансов свят на елита.

„Имаме имейли, копия на паспорти, банкови извлечения, които показват как президенти, крале, принцеси, милиардери и криминално проявени лица са укривали пари и управлявали парични потоци“, заяви Уил Фицгибън от Международния консорциум на разследващите журналисти.

В разкритията фигурират президентът на Украйна – Володимир Зеленски, колегите му от Кипър и Кения. Косвени следо водят до имоти в Монако на руския държавен глава Владимир Путин. Данните на консорциума показват още, че 11-годишният син на президента на Азербайджан Илхам Алиев – Хайдар, е собственик на имоти в Лондон на стойност около 44 милиона долара.

Певицата Шакира и моделът Клаудия Шифър също имат офшорни активи. За последните седем години това е поредното мащабно изтичане на документи, които доказват финансови измами и машинации. След нито едно обаче не последваха глобални решения за промяна на властовите механизми или на местата, наричани „данъчни убежища“. И докато те съществуват и създаването на т.нар. офшорки е законно и лесно – ситуацията няма да се промени, обясняват експерти.

Между 5,6 и 32 трилиона долара се укриват в момента в подобни убежища, показват данните на Международния консорциум на разследващите журналисти. Изчисленията на МВФ показват, че укриването на данъци струва на правителства по света около 600 милиарда долара – годишно.

Видео: БНТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *