Български генерал: Не може да се направи компромис с това НАТО да не се разширява

„Не може да се направи компромис с това НАТО да не се разширява. Алиансът се разширява с желанието на страните да се присъединят и трябва да изпълнят много точно политически и военни критерии. Това е решение, което се взема от цялата организация от 30 страни членки“. Това зави пред БНР ген. Съби Събев, първият военен представител на България в НАТО.

Той цитира генералния секретар на НАТО, че голямата част от исканията на Русия към Алианса са неприемливи, защото Кремъл настоява да се прекрати разширяването на НАТО и цялата инфраструктура, изградена в източноевропейските страни след 1997 г., да бъде унищожена – да се демонтира и да се отстрани:

„Няма как Русия да се меси в отбранителната политика, която провежда НАТО, както и в политиките на съюзните държави. НАТО е един политико-военен съюз от 30 държави и е изключено Москва да има вето върху решенията, които се вземат в Алианса“.

Ген. Събев подчерта, че предложенията на Русия ще бъдат обсъдени вероятно в Северноатлантическия съвет, а след това и на Съвета НАТО – Русия. Според него някои от тях ще бъдат приети за дискусия, за да може да се намали напрежението, но други е изключено да бъдат приети, тъй като не кореспондират с основните принципи в организацията:

„Може да се избегнат по-крупни военни учения в източния регион на НАТО, но и в западните региони на Руската федерация. Да се установи т.нар. червен телефон за избягване на всякакви недоразумения и предотвратяване на нежелателни събития във въздуха или по море. Може да се сключи едно споразумение от този характер.

Ген. Съби Събев /Снимка: БГНЕС

Вашият коментар