Българския Мандела: Премълчаната история на Илия Минев

Българския Мандела: Премълчаната история на Илия Минев

Фашист ли е бил Илия Минев, или мъченик на тоталитарния режим? Всъщност сравнението му с тъмнокожия борец срещу апартейда не е „политически коректно“. Приликата е, че българинът е политическия затворник с най-продължителен престой зад решетките по време на комунистическия режим – общо 33 години, които са повече от излежаните 27 от Нелсън Мандела. Разликата е, че Минев e заклет и невероятно издръжлив български антикомунист и националист, а Нелсън е заклет и невероятно издръжлив марксист, не и ленинец. Минев прекарва 1860 дни в карцера и 460 дни в гладни стачки.

След политическите промени у нас Минев не само не осребрява „заслугите“ си на „активен борец срещу комунизма“, но не е допуснат до сформираната официална опозиция и остава в изолация и забвение повече от 10 години до смъртта си.

В НРБ името на Илия Минев става известно от радио „Свободна Европа“, когато през 1988 г., малко преди падането на комунистическия режим. той основава и оглавява Независимото дружество за защита правата на човека.

Роден е на 5 декември 1917 г. в Саранбей, днес Септември. Баща му е заможен земевладелец и го изпраща да учи във Френския католически колеж в Пловдив, а след това да следва в Тулуза. Там завършва инженерната специалност „Индустриална химия“.

Националистът антикомунист умира в мизерия в старчески дом в Пазарджик. Това се случва на 6 януари 2000 г., когато е на 82-годишна възраст.

Година преди смъртта му, през януари 1999 г., осем партии и движения внасят предложение да бъде награден с орден „Мадарски конник“ за заслуги към България.

На 11 декември 2000 г. президентът Стоянов награждава посмъртно с Указ № 442 Илия Минев за „изключителните му заслуги и мъжество, проявени в последователната му борба срещу комунистическия режим” с най-високото българско държавно отличие – орден „Стара планина” първа степен, отличие по-високо от ордена „Мадарски конник”.

Политически светец ли е Илия Минев и последователен правозащитник, мъченик на комунистическата ДС или паралелно с това е идеологически грешник, дамгосан с основание за фашист, антисемит и поддръжник на Хитлер? През соца той категорично се обявява срещу „Възродителния процес“ и работи с редица турци, противници на политиките на социалистическия режим.

На тези сложни въпроси за сложния житейски път на Илия Минев търсят отговори историкът проф. Никола Алтънков, д-р Тошо Пейков, публицистката Даниела Горчева и бившият емигрант Петър Бояджиев, който живее във Франция.

Снимка: 168 часа

Вашият коментар