България закрива въгледобива до 2030г., ако използва пари от Фонда за справедлив преход

България закрива въгледобива до 2030г., ако използва пари от Фонда за справедлив преход

България е поставена пред избора да използва предвидените 1,3 млрд. евро по линия на европейския Фонд за справедлив преход, но да затвори въгледобива си до 2030г. или да се откаже от тези пари.

Условието за усвояването на средствата е било обявено от представители на Европейската комисия в онлайн среща със синдикални организации от страната. Това разкри за Радио Стара Загора Ваня Григорова – икономически съветник към КТ „Подкрепа“. По думите й условието на Комисията поставя под риск постигнатата договорка в сряда между служебния кабинет и ръководството на синдикалните организации, представляващи миньори и енергетици от комплекса „Марица изток“.

Причината е, че сред решенията бе записано средства от Фонда за справедлив преход да бъдат насочени към разработване на технология по улавяне и съхранение на въглеродни емисии.

„Тази технология би позволила на комплекс „Марица изток“ да продължи да работи. Оказва се обаче, че усвояването на средствата от този Фонд води след себе си категоричния ангажимент за закриване на въгледобива до 2030г. в България“, подчерта Григорова. Тя коментира, че новите детайли около „Зелената сделка“ превръщат постигнатата договорка между сидникати и правителство в празни обещания. Ваня Григорова бе категорична, че замразяване на цените на емисиите е единствената реално постижима стъпка от българската държава в настоящата ситуация. Според икономическият съветник на КТ „Подкрепа“ темата с енергийния преход се е превърнала в замърсена информационна среда, в която не може да бъде воден обективен и реалистичен разговор.

По-рано през седмицата Ваня Григорова и нейни колеги посрещнаха зам.-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс в София със свещник в ръка.

Цялото интервю на Живко Иванов с Ваня Григорова може да чуете в прикачения звуков файл:

Вашият коментар