Бум на еко и селския туризъм в Странджа

Еко и селският туризъм в Странджа са в своя подем този сезон. Двойно повече туристи отчитат от община Малко Търново това лято в сравнение с преди началото на пандемията от коронавирус. Засилен интерес се наблюдава и в закупуването на терени и стари къщи за реновиране в странджанските села от общината.

„Покрай коронавируса много хора си отвориха душите и очите и видяха, че когато си сред природата си много по-пълноценен и работоспособен. Много хора започнаха да си купуват парцели и къщи с цел да ги реновират по селата, което е много радващо. Всяко едно село в община М. Търново почти всяка седмица има по една-две закупени места, за да започнат да строят“, посочва кметът на общината Илиян Янчев пред БНР.

По думите му по-миналата година посетителите в местния музей през уикенда са били около 250 души, докато сега са двойно повече. За по-широко разгръщане на туризма и строителството на нови къщи е необходима и прилежаща инфраструктура, посочи кметът Янчев. За изграждането й обаче малките населени места трудно се преборват за финансиране. Затова той се надява през този програмен период ще бъдат приети промени в Закона за околната среда, от които общини, като тяхната, да се възползват. „Защото имаме готови проекти, които стоят по шкафовете“, допълва градоначалникът.

Повече възможности за екологичен и селски туризъм предлага това лято и едно от китните странджански села – Близнак. Една от новите атракции там са детски палаткови лагери.

„Очакваме с палатки деца да идват по десетина дни да бъдат на гости в Близнак. Те ще ходят до различни местности в околността – до Младежко, до долмени, до римската гробница. Това за тях е една почивка през ваканцията. Непрекъснато имаме движение – идват хора с колелета или ги оставят автобусите и ходят до Буковския манастир, от там до Младежко, Бръшлян, Евренозово“, казва кметът Янка Воденичарова. Организатор на палатковите лагери са „Тур Странджа“, които са закупили терен в селцето.

Манастирът в Голямо Буково и долмените са сред най-привлекателните за туристите обекти в района на община Средец. Основните посетители са българи, най-често могат да се видят цели семейства.

„Това, което ми прави впечатление е, че има доста хора, които се движат към планината. Правят преходи, велотуризъм. Около Голямо Буково определено има интерес. С откриването на новия път манастирът е много по-достъпен и по-лесно се стига до него. Там се засили посещаемостта. Имахме обаждания за връзки и контакти как да стигнат хората до определени долмени“, казва директорът на музея в Дебелт Красимира Костова.

Тази година се поставят информационни и указателни табели с цел да се улесни достъпът на туристите до част от долмените.

Вашият коментар