Божидар Чеков: Шамаросаха Макрон – знаем ли защо


източник: bnr.bg

За шамара в политиката и възстановяването от Covid пандемията. Франция вътрешно- и външнополитически.

Темата коментира в “Нашият ден“ журналистът Божидар Чеков:

„Макрон е една личност, която не оставя хората безразлични. Той е блестящ, нетипичен президент. Ако направя това сравнение – едва ли има жена, която би отказала да танцува с него, ако Макрон я покани.

Всичко това буди ревност от другата страна. Тази нетипичност в една Франция, която е разделена между Париж и провинцията. Това не е вражда, а остатък от периода на “Жълтите жилетки“, когато Макрон вдигна таксите на горивата, а всички френски селяни ползват машини с горива. Има трактори с дизел, таксите бяха съкрушителни.

Направиха се манифестации, след това протести в Париж, стигна се до жестоки побои. Макрон намали таксите. Обаче неговият начин на говорене, който съдържа в голяма част надменност към тези хора, ги обиди жестоко.

Защото безработните го упрекват, че няма работа. Той се обърна към тях и каза – “Ако искат да намерят работа, трябва да сменят тротоара“, да се размърдат, за да намерят работа. Не работата ще отиде при тях, а те трябва да отидат. Това се посрещна много зле от хората. И до ден-днешен си остана.

Човекът, който удари шамар на Макрон, е една от тези “Жълти жилетки“.

Франция след Covid пандемията

„Въпреки че французите са вечно недоволни, трябва да се подчертае, че няма страна, подобна на Франция, която мина през пандемията с такова спокойствие.

Всички французи получаваха редовно заплатите си – 85% от тях. И всички предприятия бяха подпомогнати от банките и застрахователите с кредити, които бяха гарантирани от държавата, тоест от Макрон.

Този факт не може да бъде избегнат в настоящата започваща кандидатпрезидентска кампания.

Относно социалното спокойствие, което беше осигурено предимно от Макрон, това е голяма положителна точка в неговата кампания.

Има един друг проблем, който във Франция става все по-остър – мюсюлманската вълна на имигранти от Африка и Азия, която създава невероятни проблеми на френското общество.

И в близките дни Макрон ще се посвети на имиграцията. Досега той си затваряше очите пред това, което става. Стават неща, които са непоносими, защото мюсюлманите явно не се адаптират към начина на живот във Франция.

Разбира се, има различни видове мюсюлмани. Част от тях са чудесни хора. Голяма част от тях искат да живеят по европейски начин, но има хора, които не желаят, за които Корана и Шериата са закони, които са много по-важни от републиканските.“

Вашият коментар