Бодишейминг или какво е любов към тялото

Бодишейминг е термин, който идва от английски (body – «тяло», shame – «срам») и означава да засрамваш някого, заради начина, по който изглежда неговото тяло. И тук не става дума, само, за повече килограми, но и за болезнено слабо тяло и т.н. Всички тела изглеждащи различно, от наложените стандарти. Това порицание на различното тяло, наречено „бодишейминг“, тръгва от интернет и социалните мрежи, и е сравнително ново понятие. Другата страна на „бодишейминга“ е т.нар. „бодипозитив“ или позитивното отношение към тялото.

За бодишейминга, позитивното отношение към тялото и за любовта към собственото ни тяло, говорим с Лидия Петкова и Теодора Неделчева. Всъщност, за любовта към себе си, в едно по-общо разбиране за нещата. Необходимо уточнение тук е, че не става дума за нездравословни форми и навици.

Лидия Петкова е писател и коуч, Теодора Неделчева е фотограф и консултант по здраве. Двете са създатели на проекта „Часът на прожекторите“. Бодишеймингът и любовта към тялото е една от темите, която разработват, съвсем наскоро. Темата е провокирана от собствените им дъщери, които са в тийнейджърска възраст и истински се вълнуват от това.

Тялото е нашият храм, казва древна мисъл. То е онази част от цялото ни същество, благодарение на която ние функционираме, тук и сега. И това да се чувстваме комфортно в тялото си е важно и в никакъв случай, не бива да се диктува от мода. Възрастта не бива да е причина за унизително отношение, а личният пример даван от родители на деца е базов.

Лидия Петкова и Теодора Неделчева са специални гости в неделния „Шейкър“, по радио Пловдив.

Чуйте още, в прикачения файл.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *