Без сериозни зимни изненади, студено около 20 януари

Известно разочарование цари в редиците на Синоптичната комисия, тъй като циклонът, който очаквахме да донесе повечко сняг и зимно време, не отговори на нашите очаквания и хвана по-южен път. Това ни донесе по-малко валежи и известна тъга, че зимата все още не се е развихрила.

Може да няма много валежи, но пък температуртите паднаха и поне до петък ще са сравнително зимни.

Както вече стана ясно, заради по южната траектория на средиземноморския циклон повече сняг ще намаже Турция, а у нас валежите спират и в сряда, четвъртък и петък над страната ще се шири високо атмосферно налягане, а това е рецепта за тихо, спокойно време, дори време с по-ниска видимост, дори мъгли и ниска слоеста облачност.
Сутрешните температури ще са ниски – до минус 5, минус 6 градуса по високите котловинни полета и в низините, а в равнинните части малко под нулата. Дневните температури в следващите дни ще са около и малко над нулата, остава сравнително студено до петък – събота, когато ще се затопли.

В края на седмицата от североизток вятърът ще се усили и на места в Източна България е възможно да превали слаб сняг. Вероятно в петък и събота. Съществени валежи не се очакват.

Така ще изпратим тази седмица, в която не успяхме да се зарадваме на истинско зимно време, и ще навлезем в третата седмица на януари, когато може би ще имаме типични януарски студове.

След слабото затопляне в събота, неделя и понеделник, около вторник ни чакат нови валежи от сняг, вероятно, но по-скоро на запад и в планините, все още няма голяма яснота, колко точно ще вали. Атмосферното налягане в района на Балканите ще се понижи и заради това вероятно ще има валежи, но все още е рано да се каже дали ще са съществени. Говирим за периода 17 – 19 януари.

Това ще уточним на заседанието на Синоптичната комисия в петък.

По-интересното е, че в момента моделите показват сериозно застудяване от 19 януари нататък, като предварителните прогнози са за сутрешни температури до минус 17 градуса.

Очертава се много студен период от няколко дни след сряда следващата седмица, като и дневните температури ще са под нулата почти в цялата страна, а на места по високите западни полета и максималните дневни температури може да са около минус 5, минус 6 градуса. Това ще бъдат няколко ледени дни, а ледени дни означава, че през цялото денонощие температурите остават под нула градуса. При това е възможно да имаме ледени дни над цялата страна, включително и по крайбрежието. Но да видим.

Ако това се случи, а е възможно и да не се случи, тъй като има повече от седмица дотогова, това може да се окаже и най-студеният период у нас през тази зима.

В перспектива не е ясно какво точно ще се случи, има голяма неяснота по отношение на валежите, но в температурно отношение се запазва сравнително студеното време, не се очертава сериозно затопляне.

Имайте едно на ум за студа, който се очертава – сутрешни температури под минус 15 градуса са сериозна работа, особено в големите градове и в София, ако това се случи, трябва да сте подготвени – добре облечени, автомобилите да са също подготвени за подобен студ, нещата могат да станат мнооого зимни.

В петък на редовното заседание на Синоптичната комисия ще потвърдим или отхвърлим тази прогноза за силен януарски студ, така че следете нашите заседания.

Членовете на комисията, разбира се, не останаха само на територита на метеорологията, а се хвърлиха и в дебрите на геополитиката като коментираха завършилите разговори в Женева между Русия и САЩ. Основният извод е, че тези разговори завършиха без резултат, като Русия постави няколко неизпълними искания пред НАТО, за да получи това, което всъщност желае – Украйна и Грузия никога да на стават членове на Северноатлантическия договор. И Путин постига тази своя цел.

Той, разбира се, издига и други искания, които са напълно непримливи, но знае, че по тях нищо няма да постигне, но негласно Запада ще се съобрази с неговото желание по отношение на Украйна и Грузия. Неговите искания за писмени гаранции по този въпрос няма да се приемат, но крайният резултат ще е в негова полза. Политическото напрежение ще остане на дневен ред в Европа още дълго време, но опасността от реална война в Украйна е значително по-малка.

Източник: Дарик

Вашият коментар