Бедствие в Канада: Загинали и изчезнали хора след мащабни наводнения (Видео+снимки)

Бедствие в Канада: Загинали и изчезнали хора след мащабни наводнения (Видео+снимки)

Един човек е загинал, а двама са в неизвестност при наводнения и свлачища в Британска Колумбия. Прекъснати са връзките до Ванкувър. Хиляди са евакуирани.

Две магистрали, свързващи Ванкувър с останалата част на Канада, са затворени, след като бяха отнесени от пороите. Спасителните екипи са открили загинала жена, издирват се други двама души.

Хиляди хора в Британска Колумбия са евакуирани, включително всичките 7000 жители на град Мерит, който се намира на около 120 километра североизточно от Ванкувър.

С хеликоптер са спасени близо 300 души, попаднали в капана на бързо покачващите се води и прекъснатите транспортни връзки. Местните власти определиха бедствието като най-лошото от век насам, а премиерът Джъстин Трюдо обеща помощ.

Силно сме обезпокоени от ситуацията в Британска Колумбия и това, през което преминават стотици семейства. Хиляди хора са засегнати от екстремните метеорологични условия. Кабинетът е в контакт с регионалното правителство, за да им предоставим необходимата подкрепа„, заяви Джъстин Трюдо, министър-председател на Канада.

Прекъсната е жп връзката до пристанището във Ванкувър, което е най-голямото в Канада. Това наруши доставките на зърно, храни, гориво. Всеки ден през пристанището преминават стоки за милиони долари – от автомобили до контейнери със стоки и суровини.

През лятото Британската Колумбия също пострада от климатичните катаклизми. Рекордни горещини отнеха живота на 500 души, а пожари унищожиха цял град.

Вашият коментар