Бедствено положение в Неделино, Рудозем, и Смолянско (Видео)

Тежка нощ преживяха жителите на десетки населени места в област Смолян, заради проливните дъждове и прелелите реки . В региона има откъснати пътища, редица свлачища, срутища и паднали дървета. Заради усложнената обстановка е обявено бедствено положение в община Неделино и частично такова в Рудозем, информира областният управител Стефан Сабрутев.

По данни на областно пътно управление, в момента е затворен за движение пътя Смолян- Девин, в района между Широка лъка и Стойките, където има пропадане на пътното платно. Затворен за движение на този етап е и пътя Девин – Доспат, в района на Асфалтова база до село Грохотно, където река Въча е излязла от коритото си и е заляла пътя.

Затворен за движение за тежкотоварни автомобили е и участъкът Девин – Михалково, заради пропадане на пътя в района на кръстовището за Девин. Проблеми със срутища и паднали камъни и дървета има в цялата област. Повече за обстановката в региона ще научим от областният управител.

„Тежка е обстановката в почти цялата област. Кметът на Рудозем снощи обяви частично бедствено положение . Пътят за Елховец имаше пропадане, пътя за Сопота имаше подпорни стени. Водата на река Арда излезе на едно място в Рудозем, в близост до стадиона от коритото. Беше на ръба да залее площада. Просто късмет, че водата спадна, в следствие на това, че дъждът спря. В Златоград един мост в долната част на града бе залят и затвори пътя за Кърджали, но беше възстановен“, коментира Сабрутев.

Откъснати пътища е имало и в района на общините Девин и Борино. Затворени временно са били пътните артерии за Триград и Ягодина. За радост на този етап няма данни за бедстващи хора и сериозни нанесени щети над домашно имущество. Има и доста населени места без ток в региона, като се очаква обстановката през деня да се нормализира.

Частично бедствено положение е обявено на територията на област Смолян. Това решение е взето на свиканото спешно заседание на Областният кризисен щаб. То ще е в сила в районите, където има нанесени щети в следствие на дъждовете през нощта.

Бедствено положение има обявено в Неделино, Девин и Смолян, както частично в Мадан. Частично бедствено положение е обявено и на територията на община Борино. Три населени места са без достъп, информира зам.-кметът Музафер Ахмедов.

„Затворен е пътя за Тешел- Ягодина- Буйново и Кожари“, коментира Ахмедов.

От общинската администрация се надяват, че изпратените екипи ще разчистят пътя и до два часа ще има достъп до населените места. На територията на община Борино няма електричество от 19 часа снощи.

Пътят за Триград, общ. Девин също е затворен, съобщава кметът на общината Здравко Иванов.

„Той е непроходим от снощи, около 24 часа, след като реката е излязла от коритото си. Реално, едното платно, от ляво което е от към реката изцяло липсва някъде около 100 метра. На места и двете платна ги няма. В момента сме забранили движението след Гьоврен в посока Триград. Няма ток в Триград. Мобилизираме техника , която да започне работа по възстановяване на трасето , но не се знае кога ще стане това. В Настан имаше наводнени две къщи, които с помощта на пожарната бяха отводнен“.

Републиканският път на Забрал е пропаднал и движението е само за леки автомобили“, коментира Иванов. Движението по републиканската пътна мрежа е възстановено в област Смолян. На критичните места то се осъществява в едната лента.

Снимки: Facebook

Вашият коментар