Байдън опитва да върне САЩ към старата нормална демокрация

Снимка: Bloomberg L.P.

„Виждаме, че Джо Байдън се опитва да върне Америка към старата нормална демокрация. Даже се опитва да е скучен президент, иска поляризацията да намалее и средният американец да не е толкова потопен в постоянни политически борби. Но републиканците не са готови да приемат това намаляване на политизацията и разделението продължава. Въпреки усилията на Байдън поляризацията продължава“. Това каза пред БНР Ваня Евтимова, журналист, историк, преподавател в САЩ.

По думите ѝ в САЩ има закостеняло виждане, че високата избирателна активност сред малцинствата винаги е добра за демократите:

„Тази аритметика започва да не работи повече и републиканците могат сами да се прострелят в крака. Ограничаване на правата на избирателите в отделни щати е риск от предизвикване на гняв и да има обратен ефект. Проблемът е, че републиканците се опитват да печелят и залагат на технически промени, на ограничаване на гласовете, когато би трябвало да заложат повече на създаване на партийна платформа, за която хората да гласуват“.

В предаването „Събота 150“ Евтимова допълни:

„Жизнеността на американската икономика винаги е била 50% от привлекателността на американския мит, от имиджа на страната. Проблемът е в американското себеразбиране за американската изключителност, че е демократична република с дълбоко идеалистичен уклон. Но сега американците са конфронтирани, когато откриват, че светът не ги вижда като Блестящия град на хълма, че светът е скептичен към тях. Това подкопава тяхното самочувствие. Американската икономика е основана на този имидж, на това саморазбиране. Бързото възстановяване на икономиката се дължи на държавните стимули, но дългосрочно – без промени, САЩ не може да продължи – без да се намали растящата бездна между бедни и богати, без да се създаде модерна имиграционна система. Затова Републиканската партия трябва да излезе от състоянието на духа на вечна опозиция и да се започне работа върху реформите“. /бнр

Вашият коментар