Афганистан отвътре: Талибаните отново на власт

САЩ завършиха евакуацията на силите си от Афганистан. По този начин се слага край на 20-годишното американско военно присъствие в централноазиатската страна, което започна с инвазията на Афганистан, предприета след терористичните нападения от 11 септември 2001 г.

Талибаните отново идват на власт в Афганистан със заявка: ние не сме същите, ние няма да сме толкова жестоки, ние сме по-цивилизовани. Но така ли е в действителност?

Тези талибани са същите, само че говорят по-добър английски , имат по-добър PR от онези талибани в края на 90-те, иначе са абсолютно същите. Лидерите им са същите, обясни Георги Милков в предаването „Кой говори“.

Американците вкараха този играч на политическата сцена, отново. Те ги свалиха, те ги върнаха. Така изглеждат нещата. Те ги легитимираха с преговорите, които започнаха тогава и които завършиха миналата година, коментира Милков.

По думите му, това, което е различно е, че междувременно са се появили „едни много по-лоши момчета“ – тези от ДАЕШ, подразделението на „Ислямска държава“ в тази част на света.

„Те направиха атентати на летището в Кабул и убиха 13 американци и около 100 афганистанци. На този фон талибаните наистина изглеждат разумни, умерени, хора, които са готови да преговарят и те в момента водят преговори“, посочи още журналистът.

„Американците си тръгнаха, завъртя се един исторически цикъл, тръгват си така, както и дойдоха. Идват китайците, може би, защото става дума и за бизнес. Когато в сегашните условия има противопоставяне Вашингтон – Пекин, а Вашингтон остави вакуум, Пекин го запълва моментално.

И този вакуум ще се изразява в икономически отношения, в строителство. Със сигурност ще има големи проекти, които ще бъдат построени от китайски компании“, каза от своя страна Светослав Иванов.

Той посочи, че талибаните приличат на тези от 90-те години, но „днешният свят е много по-различен от 96-а. Например, едно от първите неща, които ми направиха впечатление в Афганистан е, че тогава, към 2011 г., вече имаше четири мобилни оператора.

В България имаше три. Разбира се, те не бяха по класически планове и абонаменти, продаваха се масово предплатени карти. Защото къде да ги търсиш хората да си плащат сметките. Тези хора видяха другостта. Те имат и профили в социалните мрежи. Говоря за младото поколение в Афганистан“, обясни Иванов.

Според него се задава нова война, която е срещу ДАЕШ, срещу „Ислямска държава“. „Те обвиниха талибаните официално, че са вероотстъпници, наложили непълен шериат, превърнали са се не в борещи се, а в преговарящи. Ще има много сериозен хаос.“

Вашият коментар