Андерс Ослунд: Путин прави пълен исторически ревизионизъм

Снимка: Britanica

Съединените щати и Германия са единни в убеждението, че не бива да бъде допускано Русия да използва енергийните си ресурси като оръжие срещу съседите си!

Президентът Байдън и канцлерът Меркел обаче оставиха без конкретен отговор въпросът как точно ще противодействат на Москва, ако след като заработи „Северен поток 2“ тя спре газовия транзит през Украйна.

Мрачни облаци надвисват над Киев насред горещото лято и защото Владимир Путин публикува статия за това как руснаците и украинците са „един народ“ и „единно цяло“.

Руският президент набляга първо на дореволюционната история, използвайки избирателно удобни за тезата му факти; след това разглежда съветския период като обвинява болшевиките за „щедрите им териториални подаръци“ за Украйна; и накрая преминава към севременната политика. В тази част – според наблюдатели и в Русия, и на Запад – той дава да се разбере, че настъпва вододелен момент.

„За какво му е на Киев Донбас!“, възкликва Путин. Освен това заявява и териториални претенции, цитирайки бившия си началник в кметството на Санкт Петербург Анатолий Собчак, според когото при разпадането на Съветския съюз 15-те му републики трябвало да напуснат в същите граници, с които са влезли в него през 1922 година.

Темата коментира в предаването „Събота 150“ на БНР Андерс Ослунд от Атлантическия съвет във Вашингтон:

„Мисля, че идва сериозна буря. Статията на Путин е нещо наистина извънредно. Не си спомням да е писал нещо толкова значително досега. Имаше една декларация, когато стана президент през 2000 година, чийто автор всъщност беше икономическият му съветник Андрей Иларионов. Но по принцип Путин не се занимава с писане на статии. Сега той излиза с пълен исторически ревизионизъм. Русия е правила само добри неща, а Полша и Австро-Унгария – само лоши. А пък съвременна Украйна била творение на Съветския съюз. Много неверни неща има в тази статия“.

Изненадва ли ви, че излиза, че Путин никак не харесва болшевиките и съветските лидери, след като неколкократно е заявявал, че разпадът на Съветския съюз е най-голямата геополитическа трагедия на ХХ век?

„Изненадах се повече от това, че той не споменава поименно Хрушчов, както е правил много пъти вече – заради предаването на Крим през 1954-а от Русия на Украйна. Иначе Путин винаги се е дистанцирал от болшевиките. Идеалът му, според мен, е Николай I – руският император през втората четвъртина на XIX век, който е бил пълен автократ.

Интересно е, че избягва да спомене името на Сталин, нито пакта Молотов-Рибентроп, но пък отбелязва, че благодарение на Съветския съюз Украйна си е върнала територии от Полша през 1939 година.

Освен това Путин твърди, че при експанзията на юг по времето на Екатерина Велика хората с радост се присъединявали към Русия. А всъщност пълководецът Александър Суворов е трябвало да извършва истински подвизи, за да се случи това. Едва ли на Суворов щеше да му е приятно някой да омаловажава така постиженията му.

Това, което обаче наистина ме шокира, е един анализ на Михаил Ростовски – известен външнополитически наблюдател от прокремълското издание „Московски комсомолец“. Той тълкува тази статия като „последния ултиматум на Путин към Украйна“.

„На прага сме на нещо много голямо“, пише Ростовски – „възможни са големи сътресения“. Вие пък написахте, че с тезата, че руснаците и украинците са „единно цяло“ Путин подготвя почвата за война. Но ако беше така, щеше ли руският президент да пише статия? Обикновено такава пропаганда се случва след предприемането на нападение.

„Не бих казал. Спомнете си, че при нападението срещу Полша Хитлер е произнесъл реч за това колко добре се е отнасял към нея, но Полша непрекъснато го разочаровала. Путин сега влиза в подобна роля: „Как може да се отнасят толкова зле с мен!“ Като отхвърлен ухажор, който иска да отмъсти.

Но войната, разбира се, не е единственото нещо, което Русия може да предприеме. Алтернативна възможност е да анексира самопровъзгласените Донецка и Луганска народна република. В тези територии вече са раздадени повече от половин милион руски паспорти. А Денис Пушилин, политическият лидер в Донецк, е на път да стане член на „Единна Русия“ и да участва в изборите за руската Дума“.

Каквото и да се случи от тук нататък, едно нещо е ясно – Путин направи крачка към поредна ескалация на напрежението. Дали Русия и Украйна вече не преминаха границата, отвъд която вече няма връщане назад към подобряване на отношенията?

„Бих казал, че Русия премина границата с Украйна. Отношението на президента Володимир Зеленски към Русия е напълно променено от февруари. Повратната точка беше предприемането на действия срещу Виктор Медведчук – топ агента на Путин в Украйна, който беше обвинен в държавна измяна, както и спирането на три проруски телевизионни канала.

Путин засегна въпроса по време на пряката линия – пресконференцията му на 30 юни – и изрази съжаление, че украинските власти не спазват собствената си конституция. Такава грижа за демокрацията обаче Путин показва, само когато става дума за Украйна, не и за Русия.

Цялата му външна политика всъщност е вътрешна. Наближават изборите за Думата – през септември. А рейтингът на „Единна Русия“ е едва около 25 процента. Трудно е да привлечеш избиратели без да има някаква драма. Затова на Путин му трябва напрежение с Украйна“.

Путин пише, че проектът „Анти-Русия“, който според него е съживен от съвременния Запад и в който участва Киев, е неприемлив за милиони хора в Украйна и че Русия няма да допусне историческите й територии и живеещите там хора да бъдат използвани срещу нея. Както и че онези, които се опитват да го правят, ще разрушат сами страната си. Това предупреждение за политическа криза ли е?

„Всъщност не. С елиминирането на подкрепящите Путин телевизии отслабна дори антиваксърското движение в Украйна. Проруската част от електората е само около 20 процента. Наистина – има много и всякакви руски агенти там, но през последните години саботажите им намаляха. Трудно ще е на Русия да дестабилизира политически Украйна“.

От посещението на Ангела Меркел при Джо Байдън стана ясно, че няма никакво развитие по „Северен поток 2“ и че Германия планира, но не казва какви точно, ответни мерки би предприела в случай, че Русия спре транзита на природен газ през Украйна. Не ви ли се струва някак половинчата подкрепата на Запада за Киев?

„Не очаквах да се покажат чак толкова слаби. Иначе президентът Зеленски беше в Берлин тази седмица, имаше срещи на всякакво ниво, но си тръгна с празни ръце. Предвид това се очакваше канцлерът Меркел да не отстъпи пред американците. А президентът Байдън изглежда се подвежда, разчитайки на своя Съвет за национална сигурност, в който обаче няма нито един водещ експерт по Русия и Източна Европа“.

Зеленски е поканен във Вашингтон. Какво очаквате да е продължението?

„Още не е обявена дата за това посещение. Очакваше се да е в края на този месец, но при тези обстоятелства не бих изключил възможността за отлагане. Много е важно все пак, че въпреки всичко президентът Байдън познава добре Украйна и че я подкрепя.Президентът Зеленски обаче не е от най-изключително добрите политици. Той до голяма степен се озова на поста случайно“.

Вашият коментар