Анализатор: Меркел остави стабилна Германия след себе си

„Меркел остави една стабилна Германия след себе си след 16 години начело на държавата, Германия е европейски лидер, премина през много кризи, но Меркел успя да ги преодолее успешно“, коментира пред БНР Александър Велев, бивш кореспондент на БНР в Германия за новия канцлер там след края на ерата „Меркел“.

„Това бяха световната финансова криза през 2009 година и бежанската вълна през 2015 година. Но Меркел успя и двете кризи да овладее.

Сега новото начало е, че за първи път такава коалиция застава начело на Германия – свободни демократи, социалдемократи и зелени, които трудно се събират на едно място.

Зелените ще се борят за промяна на Германия в посока излизане от енергетиката с въглищата и за производство на електроенергия 80 на сто от възвръщаеми енергийни източници до 2030 година. Също и намаляване с 55 на сто на въглеродния диоксид, който се изхвърля в атмосферата – политика за опазване на климата.

А също и дигитализация на индустрията, постигане на растеж, без поемане на нови дългове – това са трите важни цели на новото германско правителство.

„От Германия и Франция може да се очаква също да бъдат двигателите на промените в Европейския съюз. Те както и досега демонстрират обща воля и желание за промени, макар че имат различия по отношение на ядрената енергетика“, коментира още Велев.

Снимка: Markus Schreiber/AP

Вашият коментар